In de zomer is het niet altijd makkelijk om de koelte te bewaren... Beeld je dus eens in wat dat moet zijn voor onze harige vrienden!
Honden en katten zijn dieren die heel weinig zweten. Ze hebben maar een beperkt aantal zweetklieren, die transpiratie mogelijk maken, en die bevinden zich voornamelijk bij de voetkussentjes. Mensen hebben over hun hele lichaam zweetklieren. Katten en honden kunnen de warmte dus moeilijker afvoeren, waardoor hun lichaamstemperatuur in de zomer heel snel kan stijgen, zelfs tot het punt dat ze een zogenaamde “hitteberoerte” krijgen. Dit is een plotseling en dodelijk fenomeen: enkele minuten in een auto in de zon volstaan al om de lichaamstemperatuur van je hond te doen oplopen tot boven de 40°C. Boven deze temperatuur is er een risico op falen van het organisme en staat de vitale prognose op het spel.
Om dit, nog steeds te vaak voorkomende (zelfs in België!) fenomeen te vermijden, raden we aan om tijdens de zomer de volgende adviezen na te leven:
Wees ten slotte extra waakzaam met jonge dieren (puppy’s/kittens), oudere dieren, zieke dieren of brachycefale rassen. Deze rassen met een "ingedeukte snuit" hebben veel meer moeite om te ademen en kunnen zichzelf daardoor moeilijker beschermen bij warm weer (bij katten zijn dat bijvoorbeeld Perzen of Exotische Kortharen, bij honden bijvoorbeeld Boxers, Buldoggen of Mopshonden).
V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0075-2020 – 06/2020