Een spoelworm-infectie (Toxocara spp) kan vergaande gevolgen hebben, zeker bij kleine kinderen.1,2
Denk aan astma, eczeem, buikpijn, problemen met leren op school, etc. Een onderschat probleem, aldus kinderartsen. Ontdek in dit artikel wat je kan doen om je familie en omgeving te beschermen tegen spoelwormen!
S. Aghaei, Toxocara spp. infection and risk of childhood asthma: A systematic review and meta-analysis. Acta Tropica 182 (2018) 298–304
8 tips om besmetting met spoelwormen te voorkomen
Voorkómen is beter dan genezen. Met deze tips verlaag je het risico op spoelwormbesmettingen aanzienlijk.
1. Maandelijks ontwormen4
Ontworm honden en katten die in aanraking komen met jonge kinderen - of die op plekken komen waar ook jonge kinderen komen - minstens 1x per maand. In het artikel Bescherm uw familie, ontworm uw hond maandelijks vindt u meer uitleg waarom dit zo belangrijk is.
2. Ontlasting opruimen4
Hondendrollen, iedereen weet dat het vies is. Maar weinigen weten dat drollen van met spoelworm besmette honden en katten een bedreiging vormen voor de gezondheid van mensen, met name kleine kinderen. In de ontlasting zitten namelijk de eitjes van de spoelworm. Deze dringen door in de grond en kunnen jarenlang infectieus blijven in de omgeving. Als mensen (kinderen) met aarde in contact komen, kunnen ze ongemerkt spoelwormeitjes opnemen. Opruimen dus die drollen, voor de veiligheid van iedereen! Kijk of je bijvoorbeeld een project kunt starten samen met de gemeente en scholen in de buurt om mensen te stimuleren altijd de ontlasting van hun huisdier op te ruimen.
3. Uitlaten
Laat je hond niet uit op plaatsen waar kinderen spelen. Ook al is het verleidelijk je hond vrij te laten rondlopen, is het beter hem aangelijnd te houden.5 Zo heeft de hond minder kans zichzelf te besmetten met spoelwormen, en is er minder kans dat hij zelf de omgeving zal besmetten. Ruim de ontlasting altijd op en deponeer deze in een vuilnisbak (restafval). Reinig ook de pootjes van je hond als je thuiskomt. Onderzoek heeft aangetoond dat honden via hun voetzooltjes spoelwormeitjes mee binnenbrengen in huis.6
4. Zandbakken7
Dek zandbakken altijd af wanneer ze niet gebruikt worden. Vermijd onafgedekte zandbakken. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan waarbij een openbare zandbak in de gaten werd gehouden met een observatiecamera. Ongelooflijk hoeveel katten er dagelijks langskomen die hun behoefte doen in de zandbak! Zij kunnen net als honden geïnfecteerd zijn met Toxocara, waarbij de eitjes via de ontlasting in de zandbak terecht komen. Kinderen kunnen die tijdens het spelen eenvoudig in de mond krijgen en daardoor geïnfecteerd raken.
5. Handen wassen4
Zorg voor een goede hygiëne. Was je handen vóór het (bereiden van) eten, na contact met dieren, buitenspelen, tuinieren, uitlaten van de hond en het verschonen van de kattenbak. Was fruit en groente voor deze te consumeren of te bereiden. Draag handschoenen tijdens het tuinieren.
6. Nagels4
Houd (kinder)nagels kort en schoon. Nagels kunnen een bron van infecties zijn. Spoelwormeitjes zijn microscopisch klein en kunnen makkelijk onder de nagels blijven hangen, zeker wanneer deze te lang zijn en/of niet goed schoon worden gehouden. Let hier dus goed op!
7. Spelen4
Houd toezicht op kinderen die op de grond spelen en laat ze geen vuil of voedsel dat op de grond is gevallen opeten.
8. Katten4
Katten kunnen net als honden een bron van spoelwormbesmettingen zijn. Katten zijn jagers en kunnen zichzelf daarom zelfs nog gemakkelijker besmetten met spoelwormen. Als katten naar buiten gaan, zorg er dan in ieder geval voor dat ze maandelijks ontwormd worden.
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft om inzicht te krijgen in welke maatregelen je kunt nemen om besmetting met spoelwormen te voorkomen en hoe belangrijk dit is voor zowel honden als de volksgezondheid, met name kleine kinderen. Praat er over met je dierenarts.
1. Prof. dr. W.M.C. van Aalderen, Toxocara spp. Welke risico’s lopen kinderen bij infectie?, Tijdschrift voor Diergeneeskunde (TvD), uitgave van KNMvD, editie februari 2020
2. Prof. P. Overgaauw, Toxocara-infecties bij mens en dier, Infectieziekten Bulletin, jaargang 29, nummer 2, februari 2018
3. S. Aghaei, Toxocara spp. infection and risk of childhood asthma: A systematic review and meta-analysis. Acta Tropica 182 (2018) 298–304
4. ESCCAP richtlijnen, wormbestrijding bij hond en kat. Richtlijn 1, tweede druk, juli 2009. www.esccap.eu
5. R. Nijsse et al. Toxocara canis in household dogs: prevalence, risk factors and owners’ attitude towards deworming. Parasitol Res (2015) 114:561–569.
6. A. Panova. Dog walking brings Toxocara eggs to people's homes. Veterinary Parasitology 262 (2018) 16–19
7. Jansen J, Van Knapen F, Schreurs M, Van Wijngaarden T. Toxocara ova in parks and sand-boxes in the city of Utrecht. Tijdschr Diergeneeskd 1993;118:611-4.
V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0049-2020 – 04/2020