Observeer jouw hond. Is hij de laatste tijd wat minder actief? Heeft hij moeite om uit zijn mand te komen of de trap op te gaan? Minder zin om te spelen of te gaan wandelen? Merk je dat hij stijfjes loopt, maar denk je dat het de leeftijd is?
Als jouw hond minder beweegt, kan dat zijn omdat hij stijve gewrichten heeft. Net als bij mensen krijgen honden dan minder zin om te bewegen.
Artrose is een veel voorkomende ziekte bij honden. Men schat zelfs dat 20% van de honden ouder dan 1 jaar aan artrose lijdt1. Anders dan bij katten is deze aandoening bij honden veelal secundair, wat betekent dat er een andere aandoening aan de basis ligt (bijv. heupdysplasie, , aangeboren botafwijkingen,trauma’s,...). Dit verklaart waarom het zowel bij jonge honden als bij oudere honden kan voorkomen.
Om te kunnen begrijpen wat er bij artrose gebeurt, is het belangrijk om eerst de structuren te kennen waaruit een gezond gewricht is opgebouwd:
Tot slot wordt het gewricht omgeven door ligamenten en spieren die bijdragen aan een goede stabiliteit van het gewricht.
Bij artrose treedt er een langzame en progressieve vernietiging van het gewrichtskraakbeen op. Als gevolg van de aandoening is het kraakbeen niet meer in staat om zijn rol als schokdemper naar behoren te vervullen en de druk die op het gewricht wordt uitgeoefend harmonieus te verdelen. Door deze verstoorde balans worden de zenuwuiteinden in het subchondrale bot geprikkeld, wat pijn veroorzaakt. Dit is niet de enige oorzaak van pijn: ook het gewrichtskapsel geraakt ontstoken en is zo mee verantwoordelijk is voor het ongemak dat de dieren ondervinden.
Jammer genoeg is deze pathologie een vicieuze cirkel. Een hond die pijn lijdt, heeft de reflex om het aangetaste gewricht zo min mogelijk te belasten en verlegt zijn gewicht daarom naar de andere gewrichten. Hij zal dus minder op de aangetaste poot steunen en daardoor de spieren van die poot minder gebruiken. Spieren en pezen verzwakken waardoor het gangwerk van de hond steeds onstabieler wordt en het kraakbeen steeds meer beschadigd raakt.
De eerste symptomen zijn vaak vrij vaag en kunnen in het begin onopgemerkt blijven omdat artrose zich vaak langzaam ontwikkelt. Daarom is het belangrijk om uw hond goed te observeren. De volgende signalen moeten u alarmeren:
Als jouw hond één of meerdere van deze signalen vertoont, is het tijd om dit met jouw dierenarts te bespreken.
Als eigenaar speel jij een cruciale rol voor het welzijn van jouw hond. Je kan een aantal dingen doen om hem te helpen:
Aarzel niet om dit met jouw dierenarts te bespreken. Hij kan advies geven over de maatregelen die je thuis kan nemen.
1. http://www.fondationarthrose.org/L-arthrose/L-arthrose-des-animaux-2/L-arthrose-du-chien.aspx
V.U. : Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-CAN-0021-2020 – 01/2020