Castratie bij de hond
Dierenarts/april 19

Castratie (verwijdering van de teelballen bij een reutje, verwijdering van de eierstokken bij een teefje – ook wel sterilisatie genoemd) wordt onder volledige narcose uitgevoerd. Je dierenarts zal bepalen op welke leeftijd deze ingreep het beste plaatsvindt bij je pup. 

‹‹ Als je niet met je hond wil gaan kweken, is castratie zeker het overwegen waard. De voordelen wegen zwaarder door dan de nadelen. ››

Bij reuen kan castratie ertoe bijdragen om bepaald ongewenst gedrag te voorkomen, zoals weglopen, hypersexualiteit en in mindere mate agressie. Het levert ook medische voordelen op: minder risico op teelbalkanker en prostaatklachten, en ook een verlaagde kans op lies- en perianale breuken.

Bij teven voorkomt castratie het probleem van ongewenste dekkingen en het verlies van bloed tijdens de loopsheid. Maar wat nog belangrijker is, neemt ook het risico op melkliertumoren, baarmoederinfecties en suikerziekte sterk af !

Het voornaamste nadeel van een castratie is gewichtstoename. Dit kan gemakkelijk voorkomen worden door het gewicht van je pup goed op te volgen en de voeding & activiteit van je pup in het oog te houden. Ook als je hond volwassen is blijft dit ontzettend belangrijk! 

Boehringer Ingelheim