Suikerziekte bij de hond
Dierenarts/augustus 20

Als je hond net de diagnose diabetes heeft gekregen, of als zijn diabetes moeilijk te beheersen is, kan het belastend of frustrerend lijken om hem de juiste zorg te geven. Als je je zo voelt, weet dan dat je niet alleen bent in deze situatie: tot 1,3% van de honden wereldwijd krijgt de diagnose diabetes. 3-5Met de juiste zorg en behandeling kan jouw diabetische hond bovendien weer op het goede spoor komen en genieten van een gezonde, evenwichtige levensstijl.

Wat houdt het in?

Suikerziekte is een ziekte die verband houdt met een falen van de biologische mechanismen die de bloedglucose (bloedsuikerspiegel) reguleren, als gevolg van onvoldoende insulineproductie. De aandoening wordt gekenmerkt door een hoge bloedsuikerspiegel (glucose).

Honden die lijden aan obesitas en pancreasontsteking lopen een groter risico op diabetes. Sommige rassen hebben ook iets meer kans om diabetes te ontwikkelen, ook al zijn ze verder gezond.1,2

 

Waarom is insuline belangrijk?

Insuline is een hormoon dat het lichaam van je hond helpt om glucose als energiebron te gebruiken. Bij diabetes produceert het lichaam van je hond niet genoeg insuline of gebruikt het de insuline niet goed genoeg. Diabetes beïnvloedt het evenwicht van de suiker (glucose) in het lichaam en veroorzaakt een tekort aan glucose in de cellen en een overmaat aan glucose in het bloed. Het is dit onevenwicht dat bijdraagt aan de tekenen van deze aandoening.

 

Wat zijn de symptomen van diabetes?

Je hond

  • Drinkt meer dan gewoonlijk
  • Urineert vaker dan gewoonlijk
  • Eet meer dan gewoonlijk
  • Verliest gewicht, zelfs al eet ze meer
  • Gebrek aan energie en futloosheid

Als suikerziekte niet behandeld wordt, kan het ernstige metabolismestoornissen veroorzaken, met coma of overlijden als mogelijk gevolg.


Hoe verloopt het beheer van een hond met diabetes?

De juiste zorg is essentieel om jouw hond gezond te houden. Het aanhouden van een vaste routine helpt om het lichaam van je hond in balans te houden.

1.      Op consultatie bij je dierenarts: Bespreek tijdens je regelmatige bezoeken eventuele nieuwe elementen of gedragingen die je opmerkt bij je hond met diabetes. Dit zal je dierenarts helpen om te bepalen of de behandeling die werd ingesteld de juiste is voor jouw dier.

2.   De behandeling: Terwijl gezonde honden een adequate insulineproductie hebben en correct op die insuline reageren, hebben honden met diabetes over het algemeen extra insuline nodig in de vorm van injecties. Veranderingen in de levensstijl, zoals een bewegingsprogramma, een speciaal dieet en regelmatige bezoeken aan de dierenarts, kunnen helpen.

3.      Dieet: Wat je hond eet, is erg belangrijk.

·        Bespreek het dieet van je hond met je dierenarts om het meest geschikte type voer voor je hond te bepalen.

·        Het tijdstip waarop je hond eet is ook belangrijk. Zorg er dus voor dat je de maaltijden elke dag zo vaak mogelijk op hetzelfde tijdstip serveert.

4.      Lichaamsbeweging kan het verschil maken in het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel. Net als bij de voeding moet er ook regelmaat zitten in de lichaamsbeweging van je hond.


Het gevaar van hypoglykemie

Met de juiste balans tussen de zorg en de behandeling kan je verwachten dat je hond een lang en gezond leven beschoren is. Het is echter belangrijk om te weten dat, hoewel het weinig voorkomt, sommige honden kunnen lijden aan hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel). Hypoglykemie kan gevaarlijk en mogelijk fataal zijn. Het kan voorkomen bij een hond met diabetes als deze te veel insuline heeft ingenomen, te weinig voedsel heeft gegeten of een veel grotere inspanning heeft geleverd dan normaal.

Hypoglykemie vereist dat je onmiddellijk ingrijpt, dus het is belangrijk om de tekenen te herkennen:

  • Slapte
  • Depressie
  • Zwalpen of vreemd lopen
  • Vreemd gedrag
  • Spiercontracties
  • Coma

 

Als je denkt dat je hond aan hypoglykemie lijdt, wrijf dan een eetlepel honing op zijn tandvlees en neem onmiddellijk contact op met je dierenarts.

 « Hypoglykemie is een gevaarlijke aandoening die niet kan wachten. Het is een levensbedreigend noodgeval, dus bel altijd de dierenarts. » 

Boehringer Ingelheim