Diarree bij de hond
Gezondheid en verzorging/november 19

Honden hebben vaak last van een verstoorde darmwerking. Net zoals bij de mens leven in de darmen van je huisdier miljoenen bacteriën. Deze bacteriën leven samen in een evenwichtig ecosysteem: de darmflora. Ze vormen een beschermende laag op de darmwand en spelen een belangrijke rol bij de vertering van het voedsel en de algemene weerstand van het dier. Wanneer de darmflora verstoord wordt, geeft dit vaak aanleiding tot een dunnere ontlasting. Omgekeerd brengt een dunnere ontlasting eveneens de darmflora uit evenwicht, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.

Diarree kan verschillende mogelijke oorzaken hebben:

  • Verandering van voer, slecht verteerbaar voer: tafelresten, snoepgoed, laag kwalitatief voer, gevangen prooien, …
  • Stress (reizen, verhuis, wedstrijd, dierenartsbezoek, …)
  • Infecties (bacterieel, viraal)
  • Wormen (spoelwormen, lintwormen, ééncellige parasieten)
  • Geneesmiddelen (antibiotica, …)/gifstoffen (pesticiden, …)
  • Voedingsallergie/voedingsintolerantie

Meestal is diarree gerelateerd aan spijsverteringsstoornissen die gemakkelijk en snel op te lossen zijn. Als je thuis zachte ontlasting opmerkt, kan je het dieet van je dier aanpassen door lichtverteerbare voeding te geven, zoals een goed uitgekookte mix van kip en rijst. Geef je dier gerust het kookvocht, zodat hij zich goed kan rehydrateren! Je kan ook probiotica geven, zoals Enterococcus faecium, een bacterie die van nature in het spijsverteringskanaal van de hond aanwezig is en die helpt om de darmflora weer in balans te brengen.

Als de diarree niet verbetert, als de algemene toestand van je hond verslechtert of als je bloed in de ontlasting opmerkt, neem dan zeker contact op met je dierenarts om een passende behandeling op te zetten. 

Kan diarree voorkomen worden?

Zachte ontlasting kan voorkomen worden, door bijvoorbeeld voor of tijdens periodes van stress (reizen, verandering van voer, tentoonstelling, wedstrijd, zogen, spenen, enz.) probiotica te geven. Pro- en prebiotica helpen de darmflora immers weer in balans te brengen en stimuleren de groei van de zogenaamde "goede" bacteriën in de darm.

Wanneer spreken we van darmen uit balans?

Een gezonde hond heeft normaal één- tot tweemaal per dag een goedgevormde, stevige ontlasting. Als de ontlasting frequenter en/of dunner wordt, wijst dit op een verstoorde darmfunctie.

Darmproblemen worden regelmatig gezien bij honden.

E.R :Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA- BE/GEN-191096 – 12/2019

Boehringer Ingelheim