Algemene verzorging voor de hond
Gezondheid en verzorging/februari 22

Honden kammen en wassen

De vacht van de hond zegt veel over hoe hij zich voelt. Is de vacht dof en futloos, dan kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een vitaminegebrek. Is de vacht glanzend en vol, dan zit jouw hond naar waarschijnlijkheid goed in zijn vel. Een hondenvacht heeft hoe dan ook regelmatig verzorging nodig. Langharige honden kun je het beste goed borstelen, terwijl kortharige honden soms al genoeg hebben aan een natte doek. Je moet zo nu en dan je hond kammen en soms zelfs wassen.

Een paar tips:

 • Ongeveer één keer per week je hond kammen moet voldoende zijn. Dit is echter wel afhankelijk van het type vacht van je hond. Als je merkt dat de vacht klitten heeft, kam dan zo vaak als nodig is. Trek de klitten nooit uit de vacht, maar probeer het los te kammen; begin hiervoor onderaan de klit en werk je een weg naar de huid toe.
 • Als je te vaak je hond borstelt, dan verwijder je ook de gezonde haren.
 • Gebruik een goede borstel of kam om de vacht te verzorgen en de huid niet te beschadigen. Elke vacht vraagt om een ander type kam of borstel. De dierenspeciaalzaak kan advies geven voor jouw hond. Denk bijvoorbeeld aan een hondenkam, hark, pinnenborstel, poetsborstel, rubberborstel of slickerborstel.
 • Haal na het ontklitten de vlooienkam door de vacht van je hond. Zo kun je in de gaten houden of hij deze jeukende beestjes heeft en direct ingrijpen als dat zo is.
 • Gebruik het wekelijkse borstelmoment meteen om je hond te checken op teken. Kijk dan ook even naar de gezondheid van zijn huid.
 • Was je hond alleen met speciale hondenshampoo. Sommige merken hebben ook een droogshampoo (reinigingsmousse) beschikbaar, zodat je geen water hoeft te gebruiken.
 • Je hoeft je hond niet wekelijks in bad te doen, vaak is eens per maand al voldoende. Ga uit van wat jouw hond nodig heeft, afgaande op hoe vies hij is en of hij ruikt.

Verzorging oudere honden

Een oudere hond, boven de 7 jaar, heeft over het algemeen iets meer dagelijkse verzorging nodig. Oude honden zijn immers geneigd minder te bewegen, waardoor het gewicht al snel toeneemt. Ook hebben ze doorgaans behoefte aan meer comfort, omdat ze bijvoorbeeld problemen krijgen met de gewrichten.

Zaken waar je op kunt letten in de verzorging van oudere en oude honden:

 • Nagels : Doordat ze lichamelijk minder actief zijn, slijten de nagels van oude honden minder snel af. Je doet er goed aan om ze wat vaker zelf te knippen.
 • Grijze haren: Net als bij mensen worden honden vanzelf grijs. Deze haren zijn vaak wat stugger waardoor je misschien iets vaker moet borstelen. Daarnaast is het risico van oude honden op vacht- en huidaandoeningen groter. Tijdens het borstelmoment kun je meteen checken of de huid nog gezond is. Rode vlekken en schilfers zijn bijvoorbeeld signalen van een ongezonde huid.
 • Uitlaten: Zelfs als je hond moeite krijgt met lopen, is beweging belangrijk. Je hond heeft de afwisseling nodig om niet gefrustreerd te raken. Met spelletjes kun je zijn brein ook blijven prikkelen.
 • Oren : Naarmate honden ouder worden, wordt het zelfreinigend vermogen van de oren ook minder. Het is echter wel belangrijk om vuil te verwijderen, omdat je hond anders een oorontsteking kan krijgen. Hiervoor zijn oorreiniger oplossingen, speciaal voor honden, verkrijgbaar.
 • Aangepast voer: Minder beweging betekent ook dat je hond minder calorieën tot zich hoeft te nemen. Je hoeft je hond niet per se minder eten te geven; beter kun je overstappen op seniorvoeding. Dit bevat minder vet en daardoor minder calorieën dan normale voeding.

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-CAN-0014-2022 - 02/2022

Boehringer Ingelheim