Hart van de hond
Gezondheid en verzorging/februari 22

Werking van het gezonde hondenhart

Het hondenhart is vergelijkbaar met jouw hart. Het is één grote spier die in vier compartimenten verdeeld is. Een gezond hart zorgt voor een gezonde hond. Om na te gaan wat er gebeurt wanneer het hart ongezond is, is het belangrijk eerst te begrijpen hoe het hondenhart zou moeten werken.

Het hart maakt samen met de longen en bloedvaten deel uit van het circulatiesysteem. Net zoals bij de mens functioneert het hondenhart als een pomp om het bloed door het lichaam heen te pompen. Bij elke hartslag wordt het bloed voortgestuwd en geeft het zuurstof en voedingstoffen af aan alle vitale organen en weefsels. Zo blijft je hond fit en gezond.

Hartproblemen bij honden

Hartproblemen komen voornamelijk voor bij iets oudere honden (≥ 7 jaar).

Klepinsufficiëntie, ook wel lekkende hartkleppen genoemd, is een van de meest voorkomende oorzaken bij een verworven hartprobleem van de hond. Vooral kleine tot middelgrote rassen hebben een verhoogd risico op een aandoening van de hartkleppen. 

De andere oorzaak is dilatatieve cardiomyopathie: een verzwakte hartspier. Grote rassen lopen meer risico om deze aandoening aan de hartspier te krijgen. 

Hoewel beide hartaandoeningen een verschillende oorzaak hebben, is het gevolg hetzelfde: het hart werkt minder goed en kan het bloed niet meer efficiënt rondpompen. 

Hartruis bij de hond

Wat is de oorzaak van hartruis bij de hond? Hartkleppen zijn normaliter glad. Wanneer de kleppen sluiten, komen ze perfect tegenover elkaar te liggen en laten ze geen bloed meer door. Als de kleppen vervormen en niet meer goed sluiten, zal er telkens als het hart samentrekt bloed terugstromen, tegen de richting van de normale bloedstroom in. Door deze lekkage is het hart minder goed in staat om het bloed efficiënt rond te pompen. Meestal gaat het om de mitralisklep (linker hartkleppen), maar ook de andere kleppen kunnen betrokken zijn. Hierdoor ontstaat een hartruis bij de hond. Hoewel een hartruis onschuldig klinkt, is het toch een hartziekte die om behandeling vraagt. Een hart met een hartruis functioneert niet zoals een gezond hart dat doet. Er kunnen jaren voorbijgaan voordat klachten zoals benauwdheid, hoesten, futloosheid en conditieverlies beginnen. Jaren waarin de hartziekte ongemerkt erger wordt. Het stadium waarin de hond nog geen klachten heeft, maar waar behandeling al wel zinvol is, wordt stadium B2 genoemd.

Conclusie

Weegt je hond < 20 kg en is hij/zij 7 jaar of ouder? Vraag aan je dierenarts om ook eens goed naar zijn hart te luisteren!


V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA- BE-CAN-0016-2022 - 02/2022

Boehringer Ingelheim