Hartaandoeningen : Tips & tricks
Gezondheid en verzorging/februari 22

Een gezonde levensstijl

Iedere hond heeft een gezonde levensstijl nodig; hierin verschillen zij eigenlijk niet van mensen. Met een doordacht hondendieet, voldoende lichaamsbeweging en regelmatige controles door de dierenarts kun je hartaandoeningen bij de hond voor zijn of beperken. Door onderstaande aanbevelingen op te volgen, zorg je dat je hond zo gezond mogelijk blijft.

Tips hondendieet

Een gezond dieet is goed voor het hart van je hond, net zoals gezonde voeding ook voor je eigen hart belangrijk is. Het hondendieet moet evenwichtig zijn en samengesteld worden uit hoogkwalitatieve ingrediënten. Houd voor het hondendieet bijvoorbeeld de volgende zaken aan:

  • Vermijd overgewicht en te veel zout.
  • Geen extra’s, zoals koekjes en ‘snacks’ (bijvoorbeeld chips en kaas).
  • Geef geen voeding die bestemd is voor mensen en niet voor honden.

Vraag je dierenarts naar een passend hondendieet. Hij kan helpen bij het kiezen van de juiste voeding en adviseren over de hoeveelheid voeding die je hond nodig heeft. 

Meer tips voor een gezond hondenhart

Voeding is een belangrijk begin van een geslaagd hondendieet. Om het meeste uit het dieet te halen, en een gezond hondenhart te behouden, kun je goede voeding het beste combineren met:

  • Voldoende lichaamsbeweging. Zo blijft je hond in goede conditie en wordt overgewicht vermeden. De inspanning die gepast is voor je hond is afhankelijk van zijn grootte, het ras, zijn leeftijd en gezondheidstoestand.
  • Regelmatige controles door de dierenarts. Bezoek je dierenarts minstens één keer per jaar voor een algemene gezondheidscontrole en een advies op maat over een passend hondendieet.
  • Meting ademhalingsfrequentie (AHF) van je hond. Dit is de beste manier om hartfalen zo vroeg mogelijk te achterhalen. De AHF kun je zelf meten.


Diagnose van een hartaandoening

Merk je een verandering in het gedrag van je hond? Bijvoorbeeld conditieverlies, futloosheid, hoesten en benauwdheid? Neem dan altijd contact op met de dierenarts om advies in te winnen en hartfalen op tijd te constateren.


V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-CAN-0017-2022 - 02/2022

Boehringer Ingelheim