Mijn hond is besmet geraakt met kennelhoest, wat moet ik nu doen?
Gezondheid en verzorging/maart 20

Voorkomen is altijd beter dan genezen en ons advies is altijd om je hond tijdig te vaccineren tegen kennelhoest als het nodig is. 

Komt uw hond regelmatig in aanraking met veel andere honden? Raadpleeg uw dierenarts voor meer informatie omtrent een optimale bescherming tegen kennelhoest voor uw hond.

Maar wat kan je doen indien je hond toch besmet is geraakt met kennelhoest?

  • Niet panikeren

Meestal kunnen deze infecties thuis behandeld worden mits de juiste zorgen.

  • Zorg voor een warme, droge omgeving met een minimum aan stress

Opwinding zorgt vaak voor extra hoesten

  • Moedig je hond aan om te eten en te drinken

Net zoals mensen eten en drinken honden minder als ze zich niet goed voelen. Eventueel kan je een beetje kippenbouillon toevoegen aan het water voor extra smaak of het eten wat opwarmen. Geef eventueel zachte(re) voeding, dit is fijner voor een geïrriteerde keel.

  • Laat je hond thuis

Vermijd contact met andere honden aangezien het een besmettelijke aandoening is. Als je meerdere honden in huis hebt, moet je ze niet van elkaar scheiden. Ze hebben elkaar waarschijnlijk toch al besmet. Niet alle dieren worden trouwens ziek maar hou ze zeker goed in het oog zodat je ze, indien nodig, de nodige zorgen kan geven.

  • Hou je hoestende hond weg van rook.

Rook irriteert de keel of deze nu van sigaretten, een haardvuur of een vapor komt.

  • Gebruik een harnas ipv een halsband.

Een halsband geeft druk op de luchtpijp en versterkt zo de irritatie. Het kan zelfs geen kwaad om altijd een harnas te gebruiken, zo kan je nooit te veel kracht zetten op de nek van je dier en eventuele klachten veroorzaken.

  • Hou de klachten in de gaten, als ze erger worden, ga dan naar de dierenarts!

Meestal is er geen behandeling voor volwassen honden nodig maar sommigen hebben baat bij ondersteunende therapie of soms zelfs antibiotica bv als er een risico is op longontsteking.  Zeker bij pups moet er extra aandacht geschonken worden als ze hoesten. Ga steeds met een hoestende pup naar de dierenarts voor een check up!

  • Vaccineer je hond

Bespreek dit met je dierenarts. Niet alle honden moeten gevaccineerd worden, ze lopen niet allemaal risico op infectie. Honden die vaak in aanraking komen met andere honden (op pension gaan, hondenschool, in kennels, …) lopen meer risico en vaccinatie kan bescherming bieden. Let wel: geen 1 vaccin biedt 100% bescherming maar de ergheid van de klachten verminderd aanzienlijk en je hond zal minder besmettelijk zijn voor anderen als hij geïnfecteerd is. 

Onthoud: beter voorkomen dan genezen!

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-CAN-0050-2020 – 03/2020

Boehringer Ingelheim