10 maanden: groeien doet pijn
Junior/augustus 23

10 maanden oud: groeien doet pijn

Sophie Lefebvre – Dierenarts

 

Je jonge hond is nu 10 maanden oud. Samen zijn jullie begonnen aan een mooi verhaal. Natuurlijk ben je bezorgd om zijn welzijn en let je op zijn gezondheid. Als hij al eens mankt of lichtjes anders stapt, dan heb je dat zeker gezien.

Groeipijnen: consulteren zonder te alarmeren

Altijd goed onthouden: botten die nog aan het groeien zijn, worden soms hard op de proef gesteld. Zeker bij de grotere rassen. Tussen de 5de en de 15de maand kan je hond last hebben van ‘groeipijnen’. De meestvoorkomende aandoening is panosteïtis. Dit is een pathologie die de lange beenderen treft (dijbeen, spaakbeen, opperarmbeen, ellepijp).

De pijn die deze panosteïtisaanvallen veroorzaken, manifesteert zich in manken: soms meer, soms minder intens. Daarbij wordt een van de ledematen afzonderlijk getroffen, ofwel verschillende tegelijk. Meestal komen deze aanvallen herhaaldelijk voor vanaf 5 maanden en ze kunnen duren tot de 15de maand. In sommige gevallen gaan ze met een koortsaanval gepaard.

Heeft je hond hier last van? Dan helpt de dierenarts jullie er wel door. Panosteïtis is misschien pijnlijk en vervelend, maar het heeft geen gevolgen voor de toekomst van je favoriete viervoeter.

Op andere ‘groeipijnen’ heeft de voeding een rechtstreekse invloed. Een onevenwichtig of onvolledig rantsoen kan wél rampzalige (of zelfs onherstelbare) gevolgen hebben voor de algemene conditie van je hond.

Gezondheid verzekerd

Nu we het over groeipijnen hebben … Misschien is dit een goede gelegenheid om mee te geven dat er tegenwoordig steeds meer gezondheidsverzekeringen voor huisdieren op de markt zijn. Afhankelijk van de formule bieden ze een ruimere of minder ruime dekking. Dit is misschien hét moment om je hierover te informeren?


V.U. Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA BE-CAN-0067-2023 - 04/2023


Boehringer Ingelheim