11 maanden: pubergedrag
Junior/april 23

11 maanden oud: pubergedrag

 

Ilse Rediers – Gedragsdierenarts

 

Je hond zit volop in de puberteit. We zagen het de voorbije maanden al: in deze fase vertonen sommige honden opnieuw ongewenst gedrag.

Je pup was altijd heel sociaal en had helemaal geen schrik. Maar kijk: hij wordt (terug) onzeker en is misschien wat bang van bezoek. Hij wil wel snuffelen, maar als iemand hem wil aanraken dan deinst hij terug en begint misschien zelfs te blaffen.

Geen zorgen: dat is normaal. Hij moet terug wat meer zelfvertrouwen krijgen. En hier kan je hem bij helpen. Het is belangrijk dat je hem niet forceert en dat hij elk contact op zijn eigen tempo kan aangaan. Gaat er iemand naar hem toe? Vraag dan of hij eventjes stil wil zijn en niet probeert om je hond te aaien. Je kunt hem een paar snoepjes geven om op de grond te gooien. Laat ze wat verder weggooien zodat je hond niet te dichtbij moet komen. De snoepjes mogen zeker niet uit de hand worden gegeven. Dit is veel te spannend voor je hondje en zo wordt hij tegen zijn zin in naar de persoon gelokt.

Geef hem vertrouwen op zijn eigen tempo

Denk eraan: Als je hond bij iemand komt snuffelen, is dat een teken dat hij contact wil. Dit betekent niet dat hij geaaid wil worden! Laat je hond zelf aangeven of hij zin heeft in aanrakingen! Hij zal dan bijvoorbeeld zijn kop tegen je hand duwen of dit op een andere manier aangeven. Een andere manier om zijn vertrouwen te herstellen is om je gast wat balletjes te laten gooien. Je hond zal zich zo waarschijnlijk snel terug op zijn gemak voelen.

Aan de lijn lopen kan ook (weer) wat moeilijker worden. Je hond blaft misschien naar andere honden. Dat kan een teken van onzekerheid zijn, maar ook door frustratie of iets anders komen. Valt je hond uit naar andere honden? Praat erover met je dierenarts of gedragsdeskundige, zodat je dit probleem juist aanpakt. Een foute aanpak zorgt er meestal voor dat dit probleemgedrag snel verergert.

Hij berijdt de kussens en wil knuffelen

Een ander typisch puberprobleem is het berijden van kussens, je been of knuffels. Dat kan seksueel zijn, maar meestal hangt het samen met hoge opwinding en/of frustratie. Zo moet hij zich soms afreageren als hij terugkomt van een fijne wandeling. Het kan ook een manier zijn om aandacht te zoeken. Een hond leert snel dat zo’n gedrag ervoor zorgt dat je reageert en alles laat vallen om naar hem toe te komen. Voor hem is negatieve aandacht evengoed aandacht. Je hond wil gewoon dat je met hem bezig bent. Als je hond stopt met berijden als je hem roept, is dit zeker een goed oplossing. Werkt dit niet? Neem hem dan even mee naar buiten. Op die manier leid je hem even af en kan is het gedrag onderbroken.


V.U. Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA BE-CAN-0148-2023 11/2023

Boehringer Ingelheim