12 maanden: onderscheid maken tussen seksuele en sociale volwassenheid
Junior/augustus 23

12 maanden oud: onderscheid maken tussen seksuele en sociale volwassenheid

Ilse Rediers – Gedragsdierenarts

 

Je hond is 1 jaar geworden! Gelukkige verjaardag!

Terwijl veel honden nog volop in de puberteit zitten, worden andere nu snel volwassen.

Bij jonge honden moeten we wel een onderscheid maken tussen seksuele en sociale volwassenheid.

Tussen de leeftijd van 5-6 maanden en 9-12 maanden zijn de meeste honden geslachtsrijp. Hoe kleiner het ras, hoe vroeger dat het geval is. Dat betekent dat je hond nu puppy’s kan krijgen. Reuen zoeken vrouwtjes op en proberen steeds vaker om ze te berijden. En teefjes zullen voor de eerste keer loops worden.

Hoe herken je loopsheid?

De loopsheid begint met bloedverlies uit de vagina. De schaamlippen zwellen sterk op. Sommige teefjes verliezen weinig bloed en likken zichzelf schoon. Dan kan het zijn dat je het niet zo makkelijk opmerkt. Andere verliezen meer bloed. In dat geval is het misschien nodig om een broekje aan te doen.

Naast die fysieke veranderingen kunnen er bij loopse teefjes ook bepaalde wijzigingen in hun gedrag optreden. Tijdens deze periode zijn ze:

- aanhankelijker, onrustiger en soms zelfs humeurig;

- makkelijk afgeleid en minder gehoorzaam, vooral in de buurt van andere honden;

- sneller geneigd om weg te lopen, op zoek naar reutjes;

- minder hongerig;

- geneigd om vaker kleine plasjes te doen.

In deze periode zullen ander honden meer interesse vertonen in je teefje. Dat kan soms tot conflicten leiden. Ga dus niet naar de hondenschool en al zeker niet naar de losloopweide om problemen te vermijden. Een tip: houd je loopse teefje altijd aan de lijn en uit de buurt van reuen als je een ongewenst nestje wil vermijden.

Steriliseren om rustiger te worden?

Je vraagt je misschien af: wordt mijn hond rustiger en braver als ik hem laat castreren/steriliseren? Dit is zelden de oplossing voor gedragsproblemen. Weinig zelfzekere of angstige honden kunnen zich daardoor zelfs nóg onzekerder gaan voelen. Als je je hond omwille van zijn gedrag wil laten castreren/steriliseren, kan je er best eerst met je (gedrags)dierenarts over spreken. Die zet de voor- en nadelen op een rij. Vervolgens kunnen jullie samen beoordelen of castratie/sterilisatie in het geval van jouw hond aangewezen is.

Jij en je hond hebben samen al een hele weg afgelegd. Maar de weg naar sociale en emotionele volwassenheid is nog lang. Hoe groter het ras van je hond, hoe langer het duurt. Dat varieert van 1 tot 3 jaar. Hij heeft nu geleerd welk gedrag past in verschillende situaties. Teminste, als jij hem dat hebt geleerd én hem bent blijven opvoeden. De moeilijke puberteit ligt nu achter hem en hij is volwassen.

 

We wensen je nog veel plezier en schitterende momenten toe met je trouwe viervoeter!


V.U. Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA BE-CAN-0149-2023 - 11/2023

Boehringer Ingelheim