Je hebt net een nieuw lid in je gezin verwelkomd.
Dat is nu tussen de 8 en 12 weken oud. Tijdens de eerste maand zal je ontdekken dat je een hele wereld moet creëren waarin je jouw kleine lieveling zo goed mogelijk zal opnemen.
Dat begint allereerst met een check-up bij je dierenarts tijdens de eerste 10 dagen na zijn aankomst. Die eerste afspraak zorgt ervoor dat:
1. Je pup kan wennen aan zijn nieuwe vriend, de dierenarts.
2. Je dierenarts een dossier over je pup kan openen en opbouwen en daarin voorafgaande behandelingen kan invullen die eventueel al zijn uitgevoerd (zoals zijn eerste vaccinatie …).
3. Kan nagaan of de gegevens op zijn DogID correct zijn.
4. Een gezondheidsonderzoek kan uitvoeren en je de resultaten kan meedelen.
5. Je kan informeren over de verschillende middelen tegen wormen en andere parasieten die regelmatig moeten worden toegediend, afhankelijk van zijn gewicht. Eén keer per maand is een goed ritme voor ontworming. In bepaalde gevallen, afhankelijk van de resultaten van het gezondheidsonderzoek, kan tot de leeftijd van minimum 7 maanden naar een hogere frequentie worden overgeschakeld.
6. Zijn gewicht kan controleren. De gewichtstoename is bij een opgroeiende hond immers een belangrijke parameter om op te volgen om te zien of hij zich goed ontwikkelt. Niet te veel (overgewicht in volle groei kan rampzalige gevolgen hebben voor de gewrichten), maar ook niet te weinig (in dat geval moet zijn rantsoen aangepast worden). De groeisnelheid en dus de gewichtstoename verschilt sterk naargelang de grootorde van jouw hond.
7. Een juiste basisvoeding kan bepalen. Normaal gezien, en in de meeste gevallen, is het gebruikelijk om de voeding die hij voorheen kreeg niet aan te passen. Dit doen we om het spijsverteringsstelsel niet te verstoren. Maar blijkt dat het voer niet goed is afgestemd op de voedingsbehoeftes van je pup? Dan adviseren we om een geleidelijke overgang door te voeren. Praat erover met je dierenarts.
Als hij de aanpassingen heeft doorgevoerd en zijn advies heeft gegeven, zal je dierenarts een tweede afspraak vastleggen om je puppy te vaccineren. Idealiter vindt deze tweede afspraak plaats op 12 weken, maar dit is van geval tot geval te bekijken. Het is vooral belangrijk dat hij een immuniteitsbescherming tegen besmettelijke virale ziektes krijgt (hondenziekte, hondenhepatitis, parvovirose en leptospirose). Tijdens deze tweede consultatie wordt de gewichtstoename gemeten en genoteerd, en worden de adviezen en aanpassingen van de vorige afspraak verder verfijnd.
V.U. Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA BE-CAN-0049-2023 - 04/2023