2 maanden: de maand van de eerste kennismakingen
Junior/april 23

2 maanden oud: de maand van de eerste kennismakingen


Ilse Rediers – Gedragsdierenarts

Niets forceren, niet overdrijven!

Je nieuwe pup is thuis aangekomen en trekt al meteen alle aandacht! Natuurlijk kun je niet wachten om hem voor te stellen aan je vrienden en familie. Maar wacht liefst nog enkele dagen: hij heeft net zijn moeder, zijn broertjes en zusjes en alles waarmee hij vertrouwd is moeten verlaten … en dat kan voor spanning én stress zorgen. Voor hem begon het avontuur met zijn eerste autoritje. Dan volgde een ontdekkingstocht in zijn nieuwe omgeving, met allerlei nieuwe geuren, geluiden, voorwerpen, dieren en vreemde mensen. Meestal verloopt die overgang vlotjes, maar dat is niet voor elke hond zo. Maar als je deze tips volgt, help je hem alvast een pootje bij de aanpassing.

1.   Neem een doekje mee naar huis dat doordrongen is van de geur van zijn mand, en leg het op de plekjes waar je pup gaat liggen. Door die vertrouwde geur voelt hij zich meer op zijn gemak. Die eerste dagen is het belangrijk dat je het rustig aan doet. Laat je pup zijn nieuwe omgeving op zijn eigen tempo verkennen. Zorg dat de andere dieren hem niet storen en hou ze zo nodig aan de leiband. Zodra iedereen zich veilig voelt, kunnen de eerste kennismakingen rustig en gecontroleerd verlopen.

2.     Waar je puppy nu het meest nood aan heeft, is steun en veiligheid. Dat schept een positieve band tussen jullie, en stelt hem op zijn gemak als hij bij jou in zijn nieuwe omgeving is. Voor hem is het heel emotioneel en moeilijk: plots werd hij van zijn moeder gescheiden en in een nieuwe en onbekende wereld gedropt. Laat je pup de eerste nachten dus niet alleen en laat hem zeker niet janken of huilen. Laat je hondje ook overdag niet te lang alleen. Bouw de tijd die je afwezig bent stap voor stap op.

3.     Op internet en in boeken over puppy’s vind je lijstjes met dingen die je kunt doen om je puppy te socialiseren. Maar wat is dat precies, socialiseren? De bedoeling is om hem te leren omgaan met alle prikkels en situaties die hij tijdens zijn leven (en natuurlijk bij jou) zal tegenkomen. Dan gaat het om levende prikkels zoals verschillende soorten mensen: een man, een vrouw, een baby, verschillende outfits en uniformen, een rolstoel ... Maar ook om niet-levende prikkels: de stofzuiger, transportmiddelen, een markt, het terras van een café enzovoort. Maar overdrijf niet. Een fout die vaak gemaakt wordt, is om het te goed te willen doen en hem te ‘oversocialiseren’. Te snel te veel contacten met alle soorten prikkels kan net zo nefast blijken als een gebrek aan contact. Hou dus zeker rekening met zijn leeftijd en het aantal contacten. Doe rustig aan, forceer niets en volg het tempo van je pup. 


V.U. Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA BE-CAN-0139-2023 11/2023

Boehringer Ingelheim