3 maanden: Paspoort voor een goede gezondheid
Junior/augustus 23

3 maanden oud: paspoort voor een goede gezondheid 

Sophie Lefebvre – Dierenarts

 

Je nieuwe vriend is nu tussen de 12 en 16 weken oud.

Hij heeft net zijn eerste vaccinatie achter de rug. Op pagina 27 van zijn paspoort vind je dus nieuwe klevers die aangeven dat hij zijn vaccins tegen hondenziekte, besmettelijke hondenhepatitis, parvovirose en leptospirose heeft gekregen en op welke datum dat was.

Deze maand moet hij een immuniteitsbooster krijgen binnen een termijn van 4 weken, die absoluut gerespecteerd moet worden. Het gaat tenslotte om de bescherming van je maatje.

Bij je afspraak voor dit herhalingsvaccin kan je het gewicht van je pup verder opvolgen en noteren. Dit is de perfecte gelegenheid om te checken of zijn groeicurve nog altijd oké is in functie van zijn toekomstige grootte en zijn ras.

Dit is ook een van de parameters die aangeven of zijn dagelijkse hoeveelheid voeding goed is aangepast. Vaak is het zo dat in deze fase van zijn ontwikkeling de porties voeding opnieuw moeten worden aangepast en van week tot week geleidelijk worden verhoogd. Dat geldt nog meer voor grote rassen en reuzenrassen.

Als je zijn gewicht genoteerd hebt, kun je ook zijn medicatie tegen parasieten verderzetten. De strijd tegen parasieten bestaat vooral (maar niet uitsluitend) uit:

1.     De ontworming (bestrijding van een aantal interne parasieten, zoals bijvoorbeeld wormen).

Dit kan de vorm hebben van een tablet om in te slikken of een spot-on (pipetjes die op de huid moeten worden aangebracht). In dit groeistadium heeft je pup elke maand een ontworming nodig.

2.     Een antivlooienbehandeling (een aantal externe parasieten).

Dit kan de vorm hebben van een tablet om in te slikken, een spot-on of een speciale halsband. De strijd tegen vlooien moet het hele jaar door worden gevoerd, maandelijks of driemaandelijks naargelang het gebruikte product. Afhankelijk van het seizoen moet je ook teken bestrijden. Bepaalde antivlooienbehandelingen worden met een behandeling tegen teken gecombineerd. Die kun je tijdens de meest intense periodes gebruiken.


V.U. Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA BE-CAN-0057-2023 - 04/2023 

Boehringer Ingelheim