4 maanden: laatste vaccinaties en verplichtingen
Junior/augustus 23

4 maanden oud: laatste vaccinaties en verplichtingen

Sophie Lefebvre – Dierenarts

 

Je nieuwe hondenavontuur is intussen 2 maanden bezig. Je begint zijn gewoontes en noden al wat beter te kennen. Nu je pup 4 maanden is, wordt het weer tijd voor een bezoekje aan je dierenarts om het vaccinatieproces te voltooien. Een paar nuttige weetjes …

Wat de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) betreft, moet je de volgende belangrijke punten in gedachten houden:

1.   Deze vaccinatie is verplicht als je naar het buitenland wil (ongeacht waarnaartoe).

2.   Het vaccin tegen hondsdolheid is 21 dagen na de inspuiting rechtsgeldig. Geen enkele hond mag de grens oversteken voor de wettelijke geldigheidsdatum.

3.   Je moet wachten tot je puppy minstens 12 weken oud is voor het vaccin mag worden toegediend.

Samengevat? Vooraleer een puppy die in België geboren is de grens mag oversteken, moet hij aan deze 3 voorwaarden voldoen: minstens 12 weken oud zijn en een dosis van het vaccin tegen hondsdolheid gekregen hebben, gevolgd door een termijn van 21 dagen.

Deze maand zal je ongetwijfeld merken dat je pup zijn tandjes verliest. Inderdaad: net als een kind heeft een jonge hond een zogenaamd melkgebit (28 melktanden), dat geleidelijk vervangen wordt door een volwassen gebit van 42 tanden. Je hondje verliest eerst zijn snijtanden, dan zijn hoektanden en ten slotte zijn kiezen.

Bij honden met rechtopstaande oren (herdershonden bijvoorbeeld) heeft deze periode waarin de tanden wisselen in sommige gevallen gevolgen voor de stand van de oren. Het kan lijken alsof ze zachter worden, minder fier rechtop staan of zelfs deels naar beneden hangen. Maak je geen zorgen: dat komt door het wisselen van de tanden. Zorg er gewoon voor dat je aan alle voedingsbehoeften voldoet, overeenkomstig de noden en de groei van je hond. Zodra deze en de evolutie van zijn gewicht zijn vastgesteld, kun je de aangepaste maandelijkse behandelingen tegen parasieten verderzetten.


V.U. Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA BE-CAN-0055-2023 - 04/2023

Boehringer Ingelheim