4 maanden: nieuwe tanden, bijten
Junior/april 23

4 maanden oud: nieuwe tanden, bijten

 

Ilse Rediers – Gedragsdierenarts

 

Opvoeden vraagt geduld!

“Help! Mijn pup bijt voortdurend in mijn handen. Hij bijt gewoonweg overal in!” Dat is wat je nu meemaakt.

Rond de leeftijd van 3-4 maanden krijgen puppy’s hun nieuwe tanden. Net als bij een kind kan dat erg vervelend en pijnlijk zijn. Door in dingen te bijten probeert je puppy de pijn te verlichten. Het is dus nuttig én belangrijk om ervoor te zorgen dat hij speeltjes en andere dingen heeft waarop hij veilig kan kauwen (zonder risico op verwondingen of toxisch gevaar). Er bestaan zelfs specifieke speeltjes die je in de diepvries kunt leggen en die zo nog meer verlichting bieden.

“En als hij in mijn handen bijt? Is dat normaal gedrag?”

Puppy’s spelen met elkaar, zitten elkaar achterna en bijten elkaar zonder dat ze de intentie hebben om mekaar te kwetsen. Als een pup iets te hevig is of een van zijn soortgenoten verwondt, reageert de andere pup door hem op zijn beurt te bijten, te blaffen of te janken. Dat maakt deel uit van zijn natuurlijke ontwikkeling. Op die manier leert de pup beheersd spelgedrag.

Wat doe je dan? Hard roepen en terugbijten? Natuurlijk niet. Wij zijn mensen en moeten geen hondengedrag vertonen.

Hoe leer je je puppy wat normaal spelgedrag is en waar de grenzen liggen?

Straf je hond zeker niet. Spelen is iets positiefs en door hem te straffen geef je de boodschap dat het niet leuk is, of zelfs dat hij niet mag spelen. Bied hem elke keer dat hij in je handen bijt een speeltje aan. Als hij in het speeltje bijt, is alles oké en kan hij verder spelen. Wordt hij daarentegen te hevig? Beëindig dan meteen het spel en de interactie met hem. Daardoor zal hij snappen dat dit ongewenst gedrag is.

Als je pup met je speelt zonder te bijten, kan je verder doen. Maar ook als hij je bijt zonder dat het pijn doet, moet je toch stoppen. Aangezien het geen pijn doet, maken mensen vaak de fout om het spel verder te zetten. Maar dat geeft de puppy een fout signaal en hij zal steeds harder gaan bijten. Als het dan echt pijn doet, ben je geneigd om boos te reageren. De pup zal niet begrijpen dat het om ongewenst gedrag gaat maar leert dat door heel hevig te spelen jij ook enthousiaster in het spel wordt.

Hoe moet je reageren als hij bijt?

Loopt het spel uit de hand en bijt hij? Vaak wordt geadviseerd om dan een luide, scherpe gil te geven waardoor de puppy opschrikt en stopt. Deze methode kan echter heel riskant zijn. Een timide puppy zal hierdoor misschien erg bang worden, een zelfzekere puppy zal misschien nog meer opgewonden geraken, heviger worden en nog harder bijten. Het geluid dient er enkel voor dat je pup heel even opkijkt zodat jij het spel onmiddellijk kan stoppen, zonder dat hij ervan schrikt. 

Bijt je pup ondanks deze tips nog steeds te hard of wordt hij agressief? Dan kan je best een gedragsdeskundige raadplegen zodat deze ‘slechte gewoonte’ zich niet doorzet. Zo’n buitensporig gedrag kan immers uitmonden in agressief gedrag, en zelfs bijtincidenten.

Spelen moet een leuk moment blijven, zowel voor je pup als voor jou!


V.U. Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA BE-CAN-0141-2023 11/2023

Boehringer Ingelheim