5 maanden: goede communicatie en observatie zijn essentieel
Junior/april 23

5 maanden oud: goede communicatie en observatie zijn essentieel!

 

Ilse Rediers – Gedragsdierenarts


De lichaamstaal van je pup begrijpen

 Je hebt het zeker al eens meegemaakt. Je komt thuis van je werk en je puppy komt je begroeten … door op je mooie, propere kleren te springen. Je roept ‘Nee!’ en duwt hem weg. Maar je hondje komt nóg vrolijker weer aangesprongen. Dus, wat loopt er fout?

Jij zou willen dat je puppy niet meer springt, maar hij doet net het tegenovergestelde! Hij begrijpt je niet. Want door hem terug te duwen geef je hem net nog meer aandacht. Daardoor krijgt hij de indruk dat het springen een leuk spelletje is. Dit is een typisch voorbeeld van slecht communiceren of elkaar verkeerd begrijpen. Om dit te vermijden, moet je het gedrag van je pup altijd vanuit zijn standpunt bekijken. Het gaat er niet om wat jij hem wil zeggen, maar hoe hij het interpreteert en beleeft.

De communicatie met je jonge hond is essentieel tijdens de interactie. En die werkt enkel als je zijn lichaamstaal begrijpt en ontcijfert. Gedragingen die bijvoorbeeld kunnen duiden op stress zijn: geeuwen, aan de leiband trekken, bibberen, voedsel weigeren, piepen, janken en blaffen. Dit zijn allemaal signalen dat een situatie je pup opwindt. Stel hem op zijn gemak, laat zien dat het niet erg is en laat hem de situatie op zijn eigen ritme verkennen. Heb je nog steeds de indruk dat hij gestresseerd en angstig is? Haal hem dan uit de situatie.

Slechte communicatie is vaak de oorzaak van agressiviteit bij honden, zowel tegenover soortgenoten als mensen. Een van de redenen is de oude, slechte manier om honden te behandelen en op te voeden. Dit ‘dominantiemodel’ stelde dat je je hond op zijn plaats moest zetten als hij agressief was. Eventueel moest je zelf geweld gebruiken om hem in bedwang te houden, hem bij de nek grijpen of hem zelfs slaan. Maar agressiviteit met agressiviteit beantwoorden maakt een hond alleen maar agressiever. En uiteindelijk zal het een bijtincident uitlokken.

Merk je dat je hondje veel stress heeft, erg agressief of net heel bang is? Probeer het dan niet zelf te ‘heropvoeden’. Praat erover met je dierenarts. Zo’n probleem vraagt om een persoonlijke aanpak en kan niet in de hondenschool of tussen andere honden worden opgelost. Hoe sneller je het correct aanpakt, hoe groter de kans dat je het snel oplost en erger vermijdt.

Boehringer Ingelheim