Je hebt het zeker al eens meegemaakt. Je komt thuis van je werk en je puppy komt je begroeten … door op je mooie, propere kleren te springen. Je roept ‘Nee!’ en duwt hem weg. Maar je hondje wordt hierdoor nog enthousiaster en springt nog meer. Dus, wat loopt er fout?
Jij zou willen dat je puppy niet meer springt, maar hij doet net het tegenovergestelde! Hij begrijpt je niet. Want door hem weg te duwen geef je hem net nog meer aandacht. Daardoor krijgt hij de indruk dat het springen een leuk spelletje is. Dit is een typisch voorbeeld van slecht communiceren of elkaar verkeerd begrijpen. Om dit te vermijden, moet je het gedrag van je pup altijd vanuit zijn standpunt bekijken. Het gaat er niet om wat jij hem wil zeggen, maar hoe hij het interpreteert en beleeft.
De communicatie met je jonge hond is essentieel tijdens de interactie. En die werkt enkel als je zijn lichaamstaal begrijpt en ontcijfert. Gedragingen die bijvoorbeeld kunnen duiden op stress zijn: geeuwen, tongelen, bibberen, voedsel weigeren, piepen, janken en blaffen. Dit zijn allemaal signalen dat je pup de situatie spannend vindt. Stel hem op zijn gemak en laat hem zien dat het niet zo erg is. Maar lok hem zeker niet naar de situatie toe en laat hem alles op zijn eigen tempo ontdekken. Heb je nog steeds de indruk dat hij gestresseerd en angstig is? Haal hem dan onmiddellijk uit de situatie.
Slechte communicatie is vaak de oorzaak van agressie bij honden, zowel tegenover soortgenoten als mensen. Een van de redenen is de oude, verkeerde manier om met honden om te gaan, ze op te voeden en te trainen. Het ‘dominantiemodel’ stelde dat je je hond op zijn plaats moest zetten als hij agressief was. Eventueel moest je zelf geweld gebruiken om hem in bedwang te houden, hem bij het nekvel grijpen of hem zelfs slaan. Maar agressiviteit met agressiviteit beantwoorden maakt een hond alleen maar agressiever. En uiteindelijk kan het zelfs een bijtincident uitlokken.
Merk je dat je hondje veel stress heeft, erg agressief of net heel bang is? Probeer het dan niet zelf te ‘heropvoeden’. Praat erover met je dierenarts. Zo’n probleem vraagt om een persoonlijke aanpak en kan niet in de hondenschool of tussen andere honden worden opgelost. Hoe sneller je het correct aanpakt, hoe groter de kans dat je het snel oplost en erger vermijdt.
V.U. Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA BE-CAN-0142-2023 11/2023