5 maanden: houd de oren in het oog
Junior/augustus 23

5 maanden oud: houd de oren in het oog

Sophie Lefebvre – Dierenarts

 

Je pup evolueert ongelooflijk snel. Toch is hij nog maar vijf maanden oud!

Voor dwergrassen en rassen van klein formaat:

-        De gewichtstoename is niet meer zo spectaculair als in het begin. Je moet zijn dagelijkse rantsoen dus steeds minder vaak aanpassen.

Voor grote rassen of rassen van ‘reuzenformaat’:

-        De gewichtstoename blijft aanzienlijk. Het gewicht blijft een essentiële parameter: houd het in de gaten om zeker te zijn dat de dagelijkse portie voeding correct is.

 Maar of hij nu van een groot of een klein ras is: net als de voorbije maand blijft je puppy tanden wisselen. Ook als je een verandering in zijn adem Merkt, heeft dat hier zeker mee te maken. In sommige gevallen kan het tandvlees ook pijn gaan doen, waardoor je hondje zijn brokken niet goed wil eten of heel veel kruimelt. Of niet graag touwtje-trek wil spelen. Omgekeerd kan het ook zijn dat je hondje voortdurend op voorwerpen en speeltjes begint te kauwen om zijn pijn te verlichten. Net zoals bij ons kan koude helpen. Leg een bijtring in de koelkast, die kan tijdelijk verlichting bieden. Gelukkig duurt deze fase niet zo lang.

Houd zijn oren in het oog

Is je pup van een ras met opstaande oren? Goed mogelijk dat het wisselen van de tanden ook invloed heeft op de stand van de oren. Als op vijf maanden één of beide oren nog niet goed rechtop staan, is het tijd om je dierenarts te raadplegen. Die zal nagaan of er geen sprake is van een ooraandoening in de gehoorgang. Een oorontsteking of oorschurft kan immers last of ongemak veroorzaken, en zo voor een verzakking van de oorschelp zorgen. Ook onevenwichtige voeding kan de oorzaak zijn. Indien nodig zal je dierenarts adviseren en voorschrijven wat je moet doen. In het andere geval zal hij laten zien welke acties je kunt ondernemen om de stand van de oren te verbeteren (massage of geleider).

Eerste verzorging

Behoort je pup tot een ras dat regelmatig verzorgd moet worden (maltezer, yorkshire, poedel, shih tzu, cocker …)? Nu is hét moment om aan een eerste voorzichtig contact met zijn toekomstige verzorger te denken. Dat is meteen een goede gelegenheid om zijn oren te laten controleren. Veel rassen moeten immers geëpileerd worden. Want te veel kleine haartjes kunnen de ingang van de gehoorgang blokkeren.

 

Tot slot: laat de maandelijkse ontworming van je hondje niet slabakken! Een regelmatige bestrijding van parasieten garandeert een goede groei en een mooie vacht.


V.U. Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA BE-CAN-0056-2023 - 04/2023

Boehringer Ingelheim