6 maanden: leve een puberteit die bruist van de energie
Junior/april 23

6 maanden oud: leve een puberteit die bruist van de energie

 

 Ilse Rediers – Gedragsdierenarts

 

Je pup wordt groot en heeft al veel geleerd. Dat gaat allemaal prima. Tot plots … van de ene op de andere dag alles lijkt te keren! Dat pupje, dat zo goed naar je luisterde en je verafgoodde, is veranderd in een kleine (of grote) puberende rebel. Terwijl hij vroeger rustig en ontspannen wandelde, trekt hij nu naar alle kanten. Je rustige maatje lag altijd uitgestrekt op de zetel. Maar nu begint het te blaffen of het haalt allerlei kattenkwaad uit terwijl je aan de computer zit. En de commando’s die tot nu toe zo goed werkten, die negeert je pup compleet. Het is alsof hij alles vergeten is. Hij doet gewoon lekker zijn zin.

Wat is er gebeurd? Wat doe je verkeerd?

Niets, maak je maar geen zorgen. Je pup zit in zijn puberteit. Bij honden begint die doorgaans rond de leeftijd van 5 à 6 maanden, en ze kan duren tot 1,5 à 2 jaar (soms langer). Natuurlijk verschilt het van hond tot hond, maar in de regel begint en eindigt de puberteit sneller bij kleine rassen dan bij grote.

Je puppy zit momenteel in de meest delicate fase van zijn leven! De geslachtshormonen spelen nu een belangrijke rol. Bovendien is het stuk van zijn hersenen dat de emoties regelt in volle ontwikkeling. Daardoor is je hond sneller afgeleid, kan hij zich minder goed concenteren en kan hij soms een beetje wispelturig zijn. De puber wil zelfstandiger worden en de wereld verkennen. Hij tast zijn grenzen af … en die van jou! Net als bij de mensen dus. Tijdens deze periode kan je pup ongewenst gedrag vertonen: niet luisteren, springen, weglopen, zijn territorium afbakenen ...

Hij vormt zijn persoonlijkheid

Een schuchtere pup kan onzeker of zelfs angstig worden. Een zelfzekere pup kan zich dan weer ontpoppen tot een ware tiran. Tijdens deze periode kunnen sommige pups zich zelfs minder op hun gemak gaan voelen bij contacten met vreemde mensen en/of honden. Het gebeurt ook dat andere honden anders reageren op een hond in de puberteit. De privileges van de puppy verdwijnen (andere honden tolereren vaak veel meer van puppy’s dan van volwassen honden) en de onderlinge interactie verandert, soms met de nodige conflicten. Ook de interactie met vertrouwde personen kan veranderen. Naargelang hun karakter worden sommige honden afstandelijker, andere zoeken net meer contact.

Hoe kan je je in deze fase best opstellen?

Een hond die plots niet meer luistert of zich misdraagt, is erg frustrerend. Maar straffen is niet de oplossing. Je hond kan er eigenlijk niets aan doen. Hij doet het niet om stout te zijn of om je op de zenuwen te werken. De puberteit is gewoon een normale fase in het leven van je hond, die je samen moet doorkomen. Wees geduldig en toon begrip voor de situatie, maar houd je aan de regels die je hebt opgesteld. Het is belangrijk dat je hem een kader biedt en consequent blijft.

 Toen hij nog een kleine puppy was, heb je hem geleerd wat hij wel en niet mag doen. Gedroeg hij zich goed, dan kreeg hij een beloning. Zodra een hond iets heeft aangeleerd, laten we het eten als beloning vaak achterwege en belonen we met onze stem, aandacht en spel. Dat is een goede aanpak, maar in de puberteit wordt dat lastiger. Je pup is sneller afgeleid en zijn aandachtsspanne is kleiner. Tot het einde van zijn puberteit kun je hem dus vaker belonen. Zo fris je zijn geheugen op in verband met het gedrag dat je hem van jongsaf hebt geleerd. Vergeet ook niet om hem fysiek en mentaal te blijven stimuleren.

Boehringer Ingelheim