6 maanden: sporten is gezond
Junior/augustus 23

6 maanden oud: sporten is gezond

Sophie Lefebvre – Dierenarts

 

Je pup is nu (bijna) 6 maanden! Weet je nog hoe die schattige haarbal nog niet zo lang geleden de familie verliet waar hij werd geboren en inruilde voor die van jou? Kijk maar eens naar je foto’s (en zijn gewichtstoename). Hij was nog zo klein, zo schattig, zo rustig … Inderdaad: het grootste deel van zijn tijd lag hij te slapen (90% van de tijd). Dat is vandaag wel anders. Hij zit boordevol energie en het is niet altijd makkelijk om hem te volgen in zijn dolle fratsen en spelletjes. Hij loopt over van levensvreugde en dat is niet meer dan normaal.

Vergeet hem niet te ontwormen

Wat ook het ras of formaat van je hond is, vergeet niet om hem elke maand te ontwormen. Nu hij in volle puberteit is, luistert je puppy minder goed en komt hij minder snel als je hem roept om te gaan wandelen. Daardoor kan hij gedrag vertonen dat extra risico’s inhoudt voor zijn gezondheid. Hij gaat bijvoorbeeld dingen opeten die hij onderweg vindt.

Fysieke activiteit, maar geen hevige inspanningen

Om zijn ongebreidelde energie in te tomen ben je misschien geneigd om met je jonge hond een intensieve sport te beoefenen. Maar hem in deze fase van zijn ontwikkeling meenemen op een uithoudingsrace of springparcours? Daar kan geen sprake van zijn.

Kleine rassen en dwergrassen hebben al grote stappen gezet in hun groei. Maar de grotere soorten moeten nog een grote ontwikkeling doormaken. Elke hevige, buitensporige, repetitieve of langdurige inspanning kan nefaste gevolgen hebben voor de gewrichten. Vooral voor de heupen en ellebogen is het oppassen. De jonge gewrichten zijn nog in volle ontwikkeling en kunnen afzien van herhaalde inspanningen, zoals 10 of 20 km lopen op een harde ondergrond of meerdere keren per week springen tijdens agilitytrainingen. Een volwassen hond is aar wel tegen bestand.

Dat betekent natuurlijk niet dat je jonge hond stil moet blijven zitten. Integendeel: zijn spieren moeten zich ontwikkelen. En wat is er dan beter dan een gematigde, dagelijkse fysieke activiteit zoals wandelen of zwemmen? Want een zwakke en slappe musculatuur zal zijn skelet niet goed gedragen. Bovendien kan het voor pijnlijke gewrichten zorgen.

Altijd het gewicht in de gaten houden

Net als de vorige maanden is en blijft het gewicht belangrijk. In deze levensfase zijn de gewrichten nog niet volgroeid. Ernstig overgewicht kan ongewenste druk uitoefenen op het kraakbeen.


V.U. Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA BE-CAN-0058-2023 - 04/2023


Boehringer Ingelheim