Zalig! Wat is er heerlijker dan in de winter lekker liggen niksen, knusjes ingeduffeld in de zetel om een tv-serie te bingewatchen? Of in de zomer met een goed boek en een cocktail in de hand te relaxen op het terras?
Maar wat wij ontspannend vinden, is voor je puppy een bron van stress en frustratie. Je geliefde viervoeter verveelt zich snel als hij niks te doen heeft. Het resultaat: hij ‘houdt zich bezig’ met kattenkwaad (aan de meubels knabbelen, dingen stukmaken …). Om zich te ontwikkelen en ontspannen heeft je hond behoefte aan positieve, niet-stresserende activiteiten. Houd dus een oogje in het zeil om eventuele tekenen van stress te detecteren. En zoek een goed evenwicht tussen momenten van activiteit en rustperiodes (oudere honden hebben meer slaap en rust nodig).
1) Fysieke activiteiten
Een rustige wandeling of spelletje is leuk voor hond én baasje. Geef je viervoetige vriend voldoende beweging, maar houd rekening met zijn leeftijd en het soort beweging. Je pup is nog in volle ontwikkeling. Bruuske en repetitieve bewegingen zijn voor hem nog te zwaar.
Hem een balletje toewerpen of hem over een obstakel laten springen zijn leuke spelletjes. Maar bruuske stop- en draaibewegingen kunnen belastend zijn voor zijn gewrichten. Dus: activiteiten ja, maar niet te lang en niet bij élke uitstap.
Levendige spelletjes met andere honden kunnen evengoed stimulerend en amusant zijn. Om dezelfde redenen mogen ook die echter niet te lang duren. Houd het spel dus voor iedereen ontspannend. Wordt jouw hond of de andere hond te agressief of te intrusief? Kom dan meteen tussenbeide. Het spel is een positief moment in de ontwikkeling. Kom niet tussen om te straffen, maar om duidelijke grenzen te stellen. Zo leert je hond welk speelgedrag aanvaardbaar is.
Naast spelen moet je hond regelmatig kunnen wandelen en rennen. Een fijne wandeling staat synoniem voor ontdekken en snuffelen. Geef je hond genoeg ruimte en tijd om dit op zijn gemak te kunnen doen. Het maakt niet uit of je hond voor, naast of achter jou loopt. Gebruik een iets langere lijn, dan trekt je hond minder. Tenminste, als jij hem hebt geleerd om te wandelen zonder te trekken.
2) Mentale of cognitieve activiteiten
We weten het allemaal: wie een zittende bureaujob heeft, heeft nood aan beweging. En na een fysieke activiteit doet het deugd als je bijvoorbeeld met een goed boek kunt relaxen. Voor het juiste evenwicht heb je nood aan beide. En voor je hond is dat net hetzelfde.
Naast de noodzakelijke beweging moeten honden ook hun zintuigen en hersenen kunnen gebruiken. De neus is het belangrijkste zintuig van de hond. Wandelingen waarbij hij zijn reukzin kan gebruiken, zijn dus essentieel. Stimuleer de mentale activiteit van je hond. Leer hem bijvoorbeeld nieuwe spelletjes, laat hem een hindernissenparcours afleggen, of vul zijn voeding aan met snuffeltapijten, zogenaamde graafmatten, voederballen enzovoort.
3) Kauwen
Kauwen is voor je pup een activiteit die ontstrest. Geef hem voldoende kauwmateriaal: hij zal er alleen maar rustiger van worden.
4) Sociale contacten
De meeste honden willen maar één ding: bij jou zijn! Geef je jonge hond dus zo veel mogelijk aandacht. Denk eraan dat hij evengoed het gezelschap van andere honden waardeert, op voorwaarde dat ze vriendjes zijn, natuurlijk. Houd goed zijn reacties in het oog als je hond een andere hond tegenkomt. En laat je hond nooit aan zijn lot over: grijp bij een conflict meteen in.
Trouwens, wist je dat je hond aaien of knuffelen de productie verhoogt van oxytocine, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd? En dat is goed voor je hond én voor jou! Dit hormoon verhoogt het pleziergevoel, maakt je gelukkiger, verlaagt je stress … Kortom: het heeft een positief effect op je gezondheid. De enige voorwaarde is dat beide partijen het contact zien zitten. Let dus altijd op eventuele stresssignalen en respecteer het als je hond geen contact of knuffels wil. Probeer te ontdekken wat je hond graag heeft en wat hem het meest ontspant. Zo kan je er samen van genieten, en daar worden jullie allebei gelukkig(er) van.