7 maanden: steriliseren of niet?
Junior/augustus 23

7 maanden oud: steriliseren of niet?

Sophie Lefebvre – Dierenarts

 

Op de leeftijd van 7 maanden begint voor pups een nieuwe fase in hun leven: de puberteit.

Sommige zitten er al volop in, voor andere begint het pas. Het voortplantingssysteem komt heel geleidelijk op gang. Dat merk je bij teefjes aan het feit dat ze een eerste keer loops worden. Die eerste cyclus zie je duidelijk aan het opzwellen van de vulva en bloedverlies (of regelmatig likken aan de zone rond de vulva).

Tijd voor de sterilisatie

 Dit is het moment om sterilisatie te overwegen. Een kort overzicht van de belangrijkste voordelen:

1) Metritis voorkomen. Door teefjes te steriliseren voorkom je een veelvoorkomende aandoening, namelijk metritis of pyometra (baarmoederontsteking, letterlijk: ‘gevuld met pus’). Deze infectie is dodelijk als je niet snel ingrijpt. De enige remedie is meestal een radicale chirurgische ingreep: de volledige verwijdering van het voortplantingssysteem (eierstokken en baarmoeder).

2) Risico op tumoren verminderen. Sterilisatie vermindert de kans op borsttumoren aanzienlijk.

3) Ongewenst gedrag vermijden. Door de sterilisatie vermijd je gedrag dat gepaard gaat met de cyclus zelf: weglopen of agressie tussen teefjes onderling.

Je dierenarts kan je tijdens het gesprek hierover uitgebreid informeren. Je kunt met hem afspreken of en wanneer je je teefje het best kunt laten steriliseren. Hij zal dan meteen controleren of je teefje eventueel een navelbreuk heeft. Of beter gezegd: dit nogmaals controleren, want bij de eerste afspraak heeft hij dit al een keertje onderzocht. Is er effectief sprake van een navelbreuk? Dan wordt die gelijktijdig met de sterilisatie behandeld.

Op de leeftijd van 7 maanden is normaal gezien ook het volwassen gebit compleet. Bij bepaalde kleine rassen (zoals chihuahua’s, yorkshires …) gebeurt het regelmatig dat er nog melktanden staan die nog niet door nieuwe tanden zijn verdrongen. Vaak zijn het de hoektanden die hardnekkig blijven staan, maar het kunnen ook snijtanden zijn. Ook dat kan op de dag van de sterilisatie opgelost worden.

Zo blijft je hondje in blakende gezondheid, klaar om zijn ontwikkeling voorspoedig verder te zetten.


V.U. Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA BE-CAN-0064-2023 - 04/2023


Boehringer Ingelheim