8 maanden: voedingsovergang
Junior/augustus 23

8 maanden oud: voedingsovergang

Sophie Lefebvre – Dierenarts

 

We zijn nu in de achtste maand. Is je hond een teefje? Dan is ze waarschijnlijk net gesteriliseerd of gebeurt dit binnenkort. Misschien heb je gehoord dat ‘steriliseren ervoor zorgt dat honden bijkomen’. In werkelijkheid zien we dat de voeding, dus of je je hond correct voert (of niet), essentieel is en nu een invloed heeft.

Afhankelijk van je dier moet je rond de acht maanden verschillende veranderingen in de voeding doorvoeren:

1) Het formaat

Voor dwergrassen en honden van kleiner formaat moet de omschakeling naar voer voor volwassen honden stap voor stap gebeuren. Hetzelfde geldt voor de verhoging van de dagelijkse rantsoenen.

Voor grotere honden en reuzenhonden is het nu nog te vroeg om te starten met die omschakeling. Het dagelijkse rantsoen wordt wél aangepast, want de energiebehoeftes nemen vanaf nu stilaan af.

2) Het ras

Sommige rassen zijn bijzonder vatbaar voor overgewicht en zelfs obesitas als je niet oplet: beagles, Engelse bulldogs, labradors … Bij een hond spreekt men van obesitas als hij 20% overgewicht heeft (of meer) ten opzichte van zijn ideale gewicht. Maar al vanaf 5% extra spreken we van overgewicht.

3) De sterilisatie

Vooral in de eerste drie maanden na de sterilisatie of castratie kunnen de veranderingen in het metabolisme voor extra eetlust zorgen. En dat terwijl de voedingsbehoeftes net dalen. Als je de gegeven hoeveelheden dan niet in de gaten houdt, zal je hond zeker in gewicht toenemen. Het is dus noodzakelijk dat je je hond weegt en zijn rantsoen eventueel aanpast.

 Opgepast!

Rond deze tijd mag je je hond geen intense fysieke activiteiten laten uitoefenen als je hem gewicht wil laten verliezen. Je kunt hem enkel van jongsaf laten zwemmen.

Gaan twee honden van dezelfde leeftijd en hetzelfde gewicht op dit moment sowieso allebei hun ideale gewicht hebben? Nee! Aan het cijfer van het gewicht moet men nog een andere parameter toevoegen: de lichaamsscore. Die wordt op twee manieren vastgesteld.

Visueel: de observatie van je hond in profiel en van bovenaf geeft je twee verschillende vergelijkings-invalshoeken om zijn silhouet te beoordelen.

Tactiel: door de ribben en wervelkolom aan te raken of te betasten voel je zijn vetmassa.

Vraag gerust advies aan je dierenarts of zijn assistent(e) bij de maandelijkse weging. Dit kan je helpen om de lichaamsscore van je hond te evalueren.


V.U. Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA BE-CAN-0065-2023 - 04/2023


Boehringer Ingelheim