Waarom eet mijn hond gras?
Voeding/november 19

Als je een hond hebt, heb je ongetwijfeld al gezien dat hij soms op gras of andere planten kauwt. Maar is dat wel normaal?

Het is belangrijk om te weten dat veel honden wel eens gras eten, zonder dat dat wijst op een gezondheidsprobleem. Als je hond gras inslikt, kan hij dat ook weer uitbraken. Als dit gedrag maar af en toe voorkomt, hoef je je geen zorgen te maken, het wordt bij honden als normaal gedrag beschouwd. Als je hond daarentegen vaak gras opeet en uitbraakt, kan er mogelijk een ernstigere aandoening aan de basis liggen.

Waarom eet jouw hond gras?
Daar bestaan tot op vandaag veel verschillende hypothesen over:

1.      Hij eet gras om te kunnen braken

De meest voorkomende hypothese is dat honden gras eten om zichzelf te doen braken. Maagpijn zou een reden zijn om gras te eten omdat dat onverteerbaar en irriterend is. Zo kan je hond braken en verlost raken van zijn hinderlijke maaginhoud. Dit kan misschien wel kloppen voor sommige dieren maar veel honden eten gras zonder dat ze ziek lijken of achteraf moeten braken.

2.      Instinctief gedrag dat je hond geërfd heeft van zijn voorvader, de wolf

Enkele jaren geleden werd een andere hypothese onderzocht. Deze hypothese zou momenteel de meest plausibele zijn. Dit gedrag is eigenlijk afkomstig van hun wilde voorouders, die gras aten om zich te "zuiveren" en zich zo te ontdoen van vervelende darmparasieten. Het ingeslikte gras verhoogt de darmactiviteit en vangt de wormen op, die vervolgens op natuurlijke wijze worden uitgescheiden. Maar vergis je niet: gras heeft geen ontwormende werking! Het kan de wormen dus niet doden. Niets vervangt de werking van een echt ontwormingsmiddel om je hond wormvrij te houden. Gras kan soms zelfs minuscule eitjes van parasieten bevatten, die er via de ontlasting van andere dieren op terecht gekomen zijn. Ontwormen blijft dus belangrijk, zeker bij honden die vaak gras eten!

3.      Om voedingstekorten te compenseren

Er is ook geopperd dat honden die gras eten in feite een tekort aan voedingsvezels zouden compenseren. Vezelrijke groenten aan het dieet toevoegen zou dan helpen om deze gewoonte te doorbreken.

4.      Gedragsprobleem

De laatste hypothese is dat sommige honden een gedragsstoornis zouden hebben die bekendstaat als "pica". Pica is het opeten/inslikken van materialen of voorwerpen die geen voedsel zijn, zoals stenen, plastic of gras. Dit gedragsprobleem kan tal van oorzaken hebben, zoals stress of verveling. Als je denkt dat je hond aan pica lijdt, is het belangrijk dat je een dierenarts raadpleegt.


Kan het gevaarlijk zijn?

Ook al lijkt dit gedrag normaal en instinctief, hou er toch rekening mee dat abnormaal vaak gras eten en uitbraken, kan wijzen op een ernstig probleem (parasieten, spijsverteringsproblemen, stofwisselingsproblemen ...), waarvoor je je dierenarts moet raadplegen.

Wanneer moet je je zorgen maken?
  • Als het gedrag nieuw is
  • Als je hond vaker dan normaal gras eet
  • Als het eten van gras gevolgd wordt door braken en je iets abnormaals merkt (aanwezigheid van bloed, gele kleur, aanwezigheid van niet-eetbare elementen, ...).
  • Als je hond andere symptomen vertoont of zijn algemene toestand gewijzigd is.

E.R : Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA- BE/GEN-191092 – 12/2019

Boehringer Ingelheim