Hyperthyreoïdie bij de kat
Dierenarts/augustus 20

Wat is hyperthyreoïdie?

Hyperthyreoïdie is een van de meest voorkomende ziekten bij oudere katten. Hierbij is er een toename van de grootte (hypertrofie) van de schildklieren in de nek van de kat en dus een overproductie van het schildklierhormoon (T4). Overmatige hoeveelheden van dit hormoon in de bloedbaan beïnvloeden het functioneren van de meeste organen in het lichaam, waardoor de symptomen sterk kunnen variëren. 

Welke katten lopen risico op hyperthyreoïdie?

Hyperthyroïdie komt bijna uitsluitend bij oudere dieren voor. Het ontstaan van de ziekte houdt geen verband met het ras of geslacht (mannetje of vrouwtje) van je dier. Naar schatting hebben 2 op de 10 katten last van een vergrote schildklier1 en de gemiddelde leeftijd bij het ontstaan van de ziekte is tussen de 11 en 13 jaar.


Wat zijn de symptomen?

- Gewichtsverlies en verhoogde eetlust (vaak in combinatie)

- Meer drinken

- Meer urineren

- Hyperactiviteit

- Een verwaarloosd uiterlijk

- Diarree

- Braken


Hoe diagnosticeert men hyperthyreoïdie?

De diagnose kan door je dierenarts bevestigd worden door middel van bloedtests die het niveau van het schildklierhormoon in het bloed van je kat meten.


Is deze ziekte gevaarlijk?

Als de ziekte tijdig gediagnosticeerd en behandeld wordt, kan een kat met hyperthyreoïdie nog lang en gelukkig leven. De ziekte is chronisch, maar kan worden beheerst met een passende behandeling en aangepast dieet. Als hyperthyreoïdie niet behandeld wordt, kan het hypertensie en veranderingen in het spierlaag van het hart veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot hartfalen.


Hoe wordt de ziekte behandeld?

- De meest voorkomende behandeling is levenslang gebruik van een oraal antithyreoticum. Deze behandeling moet minstens twee keer per dag toegediend worden. Het is verkrijgbaar als tablet of als orale oplossing, die met een kleine injectiespuit in de mond van de kat wordt aangebracht.

- Chirurgische verwijdering van de aangetaste schildklieren

- Behandeling met radioactief jodium

- Jodiumarm dieet

  1. Paepe D, et al., Routine Health Screening: Findings in apparently healthy middle aged and old cats; JFMS (2013) 15, 8-19

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-FEL-0080-2020 – 06/2020

Boehringer Ingelheim