Suikerziekte bij de kat
Dierenarts/augustus 20

Als je verneemt dat je kat suikerziekte heeft, kan dat nieuws een schok zijn. Er is echter twee keer goed nieuws: de diergeneeskunde heeft al heel wat vooruitgang geboekt op dit vlak en suikerziekte is een ziekte die beheersbaar is!

Je kat kan een goede levenskwaliteit behouden. Met een paar veranderingen in haar gewoonten en levensstijl zal je kat, net als voordien, deel blijven uitmaken van het gezin.

Wat houdt het in?

Suikerziekte is een ziekte die verband houdt met een falen van de biologische mechanismen die de bloedglucose (bloedsuikerspiegel) reguleren als gevolg van onvoldoende insulineproductie. De aandoening wordt gekenmerkt door een hoge bloedsuikerspiegel (glucose).

Kattendiabetes komt vaker voor bij oudere katten en katten met overgewicht. Het is ook bekend dat diabetes vaker voorkomt bij katers dan bij poezen en bij sommige rassen, zoals de Birmese kat.


Wat zijn de symptomen van diabetes?

Je kat

 • drinkt meer dan gewoonlijk
 • urineert vaker dan gewoonlijk
 • eet meer dan gewoonlijk
 • verliest gewicht, zelfs al eet ze meer
 • lijdt aan een gebrek aan energie en futloosheid

Als suikerziekte niet behandeld wordt, kan het ernstige metabolismestoornissen veroorzaken, met coma of overlijden als mogelijk gevolg.


Hoe verloopt het beheer van een kat met diabetes?

De juiste zorg is essentieel om jouw kat gezond te houden. Het aanhouden van een vaste routine helpt om het lichaam van je kat in balans te houden. Het naleven van de behandelingsinstructies van je dierenarts en het opvolgen van de algemene toestand van je kat zijn de belangrijkste dingen die je zelf kan doen.

 • Op consultatie bij je dierenarts: Bespreek tijdens je regelmatige bezoeken eventuele nieuwe elementen of gedragingen die je opmerkt bij je kat met diabetes. Dit zal je dierenarts helpen om te bepalen of de behandeling die werd ingesteld de juiste is voor jouw dier.
 • De behandeling: Terwijl gezonde katten een adequate insulineproductie hebben en correct op die insuline reageren, hebben katten met diabetes over het algemeen extra insuline nodig in de vorm van injecties. Veranderingen in de levensstijl, zoals een bewegingsprogramma, een speciaal dieet en regelmatige bezoeken aan de dierenarts, kunnen helpen.
 • Dieet: Wat je kat eet, is erg belangrijk. Bespreek het dieet van je kat met je dierenarts om het meest geschikte type voer voor je kat te bepalen. Het tijdstip waarop je kat eet is ook belangrijk. Zorg er dus voor dat je de maaltijden elke dag zo vaak mogelijk op hetzelfde tijdstip serveert.
 •  Lichaamsbeweging kan het verschil maken in het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel. Net als bij de voeding moet er ook regelmaat zitten in de lichaamsbeweging van je kat.

 

Hoe injecteer ik mijn kat met insuline?

Insuline aan je kat toedienen is gemakkelijker dan je denkt. Vraag je dierenarts om je te tonen hoe je dat moet doen.

1.      Plaats je kat op een stabiele ondergrond

2.      Neem de tijd om je kat gerust te stellen

3.      Kies de plaats waar je de injectie gaat toebrengen

4.      Til zachtjes een huidplooi op

5.      Breng de naald met een vloeiende beweging in de huidplooi

6.      Trek de zuiger wat op om er zeker van te zijn dat er geen bloed in de spuit zit

7.      Duw de zuiger helemaal naar binnen

8.      Vraag je dierenarts om advies over het weggooien van de gebruikte naald.


Het gevaar van hypoglykemie

Met de juiste balans tussen de zorg en de behandeling kan je verwachten dat je kat een lang en gezond leven beschoren is. Het is echter belangrijk om te weten dat, hoewel het weinig voorkomt, sommige katten kunnen lijden aan hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel). Hypoglykemie kan gevaarlijk en mogelijk fataal zijn. Het kan voorkomen bij een kat met diabetes als deze te veel insuline heeft ingenomen, te weinig voedsel heeft gegeten of een veel grotere inspanning heeft geleverd dan normaal.

Hypoglykemie vereist dat je onmiddellijk ingrijpt, dus het is belangrijk om de tekenen te herkennen:

 • Slapte
 • Inzinking
 • Zwalpen of vreemd lopen
 • Vreemd gedrag
 • Spiercontracties
 • Coma

 

Als je denkt dat je kat aan hypoglykemie lijdt, wrijf dan een eetlepel honing op haar tandvlees en neem onmiddellijk contact op met je dierenarts.

 

« Hypoglykemie is een gevaarlijke aandoening die niet kan wachten. Het is een levensbedreigend noodgeval, dus bel altijd de dierenarts. » 

Hoe maak je een spuit insuline klaar voor een kat?

Hoe injecteer je insuline in een kat?

Boehringer Ingelheim