Chronische nierziekte : Behandeling en tips
Gezondheid en verzorging/februari 22

Behandeling nierprobleem kat

Wanneer er een nierprobleem bij de kat wordt gevonden, kan in de meeste gevallen geen oorzaak worden benoemd. De behandeling richt zich ook daarom op beheersing van de chronische nierziekte (CNZ), om verdere schade door het nierprobleem van de kat te beperken. De schade is helaas niet meer te herstellen. Wel kan met het tijdig inzetten van de juiste middelen gezorgd worden dat je kat een gelukkig leven leidt. Naast een aangepaste voeding vormen medicijnen een belangrijk onderdeel van de behandeling van chronische nierziekte bij katten. Wanneer je kat nierproblemen heeft, is er doorgaans meer eiwit in de urine aanwezig. Dit kan een indicatie zijn van achterliggende problemen, zoals een verhoogde bloeddruk in de nieren en verbindweefseling. Om dit tegen te gaan, kan de dierenarts medicijnen voorschrijven. Er bestaan twee soorten geneesmiddelen om de hoeveelheid eiwit in de urine te doen dalen:

  • Angiotensine receptor blokkers (ARBs)
  • ACE-remmers (ACE-R)

De dagelijkse behandeling van een nierprobleem bij de kat kan een grote opgave zijn. Daarom bestaan deze geneesmiddelen in verschillende vormen: in pilvorm of als een siroopje. Voor elke kat wat wils!

Naast medicatie bestaan er andere behandelingen als je kat een nierprobleem heeft. De dierenarts kan dit met je bespreken zodra de diagnose is gesteld.

Soorten behandelingen

Misschien raadt je dierenarts behandelingen aan om de bloeddruk en het kalium- en fosfaatgehalte op een normaal niveau te houden. Je dierenarts kan daarnaast adviseren over andere leefstijlveranderingen die helpen om met het nierprobleem van je kat te leven. Hij kan ook een nierdieet aan je kat adviseren. Dit is kattenvoer dat speciaal is samengesteld voor katten met chronische nierziekte. De meeste voerleveranciers bieden zowel droog- als natvoer in verschillende smaken aan. Het nierdieet van de kat wordt vaak gecombineerd met voorgeschreven medicatie. Het belangrijkste is dat je je strikt aan het nierdieet van de dierenarts houdt, zorgt dat de kat voldoende drinkt en dat je daarnaast de voorgeschreven medicijnen blijft geven. Het effect van deze middelen is vaak niet direct zichtbaar. Toch kunnen ze het leven van je kat verlengen en, misschien nog belangrijker, de kwaliteit ervan behoorlijk doen toenemen. Tips om te zorgen dat je kat meer gaat drinken:

  • Probeer te onderzoeken welke vorm drinkbak je kat het prettigst vindt. Experimenteer bijvoorbeeld met een hoge kan, brede schaal of een lage kom.
  • Voeg water aan het droog- of natvoer toe. Sommige katten eten de voeding zelfs op als het de dikte van soep heeft.
  • Sommige katten drinken graag uit een stromende waterbron, zoals een druppelende kraan. Er bestaan speciale waterfonteintjes voor katten.
  • Laat een laagje water in de douchebak of in het bad staan. Er zijn katten die hier graag uit drinken.
  • Bied water met een smaakje aan. Bijvoorbeeld water waarin (ongezouten) vis of kip is gekookt of vermeng het drinkwater met een beetje vocht uit een blikje (ongezouten) vis.
  • Probeer verschillende soorten water: kraanwater, regenwater, mineraalwater of water dat iets warmer is.

De vochtinname is één onderdeel van de behandeling van chronische nierziekte. Ook medicatie en goede voeding zijn belangrijk om nierschade te beperken. De dierenarts schrijft de medicatie en het nierdieet voor. In combinatie met een goede vochtinname zorg je ervoor dat je kat een zo lang en gelukkig mogelijk leven leidt.


V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-FEL-0025-2022 -02/2022


Boehringer Ingelheim