Hoe vang ik urine op van mijn kat?
Gezondheid en verzorging/juni 20

In de urine kunnen aanwijzingen zitten die duiden op eventuele ziektes, zoals suikerziekte of nierziekte. Vooral oudere katten (≥ 7 jaar) hebben daar vaak last van. Om deze aandoeningen zo snel mogelijk op te sporen, is het zinvol om een urinestaal mee te nemen naar de jaarlijkse controle bij je dierenarts. Vroegtijdig opsporen en behandelen betekent een betere levenskwaliteit voor je kat! 

Hieronder volgen een aantal tips voor het opvangen van urine. 

·        Tip 1: Gebruik speciale kattenbakkorrels

De meest eenvoudige manier om urine op te vangen is door speciale kattenbakkorrels te gebruiken, zoals Katkor. Een kat doet namelijk niet graag een plasje in een lege bak. De korrels absorberen geen vocht en zijn daardoor geschikt om urine op te vangen voor urineonderzoek. Een goedkoper alternatief om de kattenbak op te vullen zijn verknipte vuilniszakken. 


Extra tip kattenbak

Maak de kattenbak eerst helemaal schoon voordat je de plastic korrels erin doet. Gebruik geen agressieve middelen en spoel de kattenbak grondig na met water. Maak de bak vervolgens goed droog. Zeep- of waterresten kunnen de resultaten van het urineonderzoek namelijk beïnvloeden.


·        Tip 2: Gebruik een pipet

Je kunt de urine uit de kattenbak opzuigen met een pipet of spuitje. Een pipet is ook handig als je kat naast de bak op bijvoorbeeld een harde vloer plast. Vermeld bij het inleveren dat de urine op deze manier is verkregen. Je kunt de urine uit de kattenbak ook rechtstreeks in een schoongemaakt potje schenken.


Belangrijk!

Breng de urine zo vers mogelijk naar je dierenarts. Noteer altijd de tijd waarop de urine is verzameld en bewaar de urine in de koelkast.

·        Tip 3: Verplaats andere katten

Heb je meerdere katten in huis, dan is het noodzakelijk de kat waarvan je urine wilt opvangen apart te houden. De andere kat(ten) tijdelijk in een andere ruimte zetten is het meest efficiënt. In een 'vreemde' omgeving weigeren katten soms namelijk om de kattenbak te gebruiken en ze houden hun urine soms wel 24 uur op. Wanneer je je kat in zijn vertrouwde omgeving houdt, zal hij sneller zijn blaas legen. Daarna kan je de katten weer bij elkaar zetten.

·        Tip 4: Laat de blaas aanprikken door je dierenarts

Lukt het je écht om niet thuis urine op te vangen, dan kan je de blaas van je kat laten aanprikken. Je dierenarts prikt via de buikwand met een dunne naald in de blaas. Dit is een veilige procedure en je kat voelt hier bijna niets van. De urine wordt steriel verkregen en zo kan je dierenarts er verder onderzoek op doen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met je dierenarts.

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-FEL-0045-2020 – 06/2020

Boehringer Ingelheim