Is jouw kat bang voor vuurwerk?
Gezondheid en verzorging/februari 22

Tips & tricks, ook voor kerstdecoraties en -traktaties

Ondanks het vuurwerkverbod, worden we in de avonduren regelmatig nog verrast door harde knallen. Is jouw kat bang voor vuurwerk? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij als jij met een angstige kat te maken hebt. Ook delen we waar je rekening mee moet houden rondom kerstdecoraties en -traktaties.

Vuurwerk en de angstige kat

Luidruchtig, onvoorspelbaar en beangstigend. Waar mensen het leuk kunnen vinden om naar vuurwerk te kijken, is het voor de angstige kat een dreigend tafereel. Zeker als het een nieuwe ervaring voor de kat is. Wist je dat katten sowieso veel beter horen dan mensen en dat die knallen daardoor nóg harder klinken? Het risico is dat hij daar zo erg van schrikt, dat hij wegrent, verdwaalt, roekeloos de weg oversteekt en misschien zelfs een ongeluk krijgt. Ook als je de kat binnenhoudt, zijn er risico’s, zoals gedragsproblemen of plassen in huis.

Tips als je kat bang is voor vuurwerk

Gelukkig zijn er manieren om de angstige kat goed te helpen. Met de volgende tips hoeft hij niet te lijden onder de vuurwerkverschrikking:

  • Houd je kat veilig binnen voordat het donker wordt. Laat hij zich niet zo makkelijk naar binnen roepen? Lok hem dan met wat lekkers en sluit alle deuren, ramen, gordijnen en luiken.
  • Is jouw kat het niet gewend om ’s nachts binnen te zijn? Oefen dan ver van tevoren door hem te belonen met een kattensnoepje of door met hem te spelen als hij op tijd binnenkomt.
  • Audiofragmenten van vuurwerk kunnen je kat helpen om te wennen aan het geluid. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden op YouTube. Speel het geluid eerst zacht af en ga na hoe je kat hierop reageert. Blijft hij rustig? Beloon hem dan en voer het volume de volgende keer op. Reageert je kat wel verschrikt op het geluid? Speel het dan weer iets zachter af, totdat hij daaraan gewend is. Daarna kun je het volume verhogen. Vergeet niet om je kat tussentijds te belonen als hij rustig blijft.
  • Richt een goede, warme, beschutte en rustige schuilplaats in. Bijvoorbeeld boven op een kast als je kat van hoogtes houdt of achter de bank/onder het bed als hij juist liever dicht bij de grond blijft. Ook een kartonnen doos kan gebruikt worden als schuilplaats.
  • Als je merkt dat je kat angstig is, pak hem dan niet op om hem te knuffelen tenzij hij zelf contact zoekt. Mocht hij jou benaderen, ga dan met hem om zoals je normaal ook zou doen. Bijvoorbeeld door hem te aaien. Als jij je anders gedraagt dan normaal, dan geef je hem de bevestiging dat er iets is om zich zorgen over te maken.

Je kunt het je misschien slecht voorstellen, maar ook sterretjes kunnen beangstigend zijn voor katten. Het felle licht en sissende geluid kunnen erg onplezierig zijn. Steek sterretjes daarom altijd buitenshuis af en vergeet de verbrande stokjes niet op te ruimen.

Risico’s van kerstdecoraties en -traktaties

Oud & nieuw is overigens niet de enige feestdag met risico’s voor jouw kat. Ook de periode rondom Kerstmis is het belangrijk om goed op te letten. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Katten het flakkerende licht van een kaars soms bijster interessant vinden? Ze beseffen alleen niet dat het kan leiden tot brandwonden aan hun pootjes of verschroeide snorharen. Merk je dat jouw kat zich aangetrokken voelt tot kaarsen? Gebruik dan elektrische lichtjes.
  • Een kerstboom ook zo’n aantrekkingskracht kan hebben op katten? Die decoraties zijn natuurlijk heel erg leuk om mee te spelen. Kies daarom alleen voor versieringen die je kat geen kwaad kunnen doen als hij die te pakken krijgt. Koord- en koordachtige voorwerpen zijn volgens dierenartsen bijvoorbeeld een van de meest voorkomende decoraties die katten eten en die tot problemen kunnen leiden, zoals ophoping in de darmen.
  • Chocolade kerstkransjes op tafel ook door je kat als lekkernij gezien kunnen worden? Hoewel het heel gezellig staat en voor ons een traktatie is, is de stof theobromine giftig voor de meeste dieren. En dat zit in chocolade. Kleine hoeveelheden kunnen al zorgen voor diarree, braken of hyperactiviteit. Zet die lekkere chocolaatjes dus weg of sluit het bakje goed af.
  • Zo'n mooie kerstster is perfect voor de feestdagen, maar pas op dat ze ook irriterende sappen bevat. Als je kat van de plant heeft gegeten, kan dit zorgen voor ernstige symptomen, zoals braken, (soms bloederige) diarree, sufheid en beven. Als jouw kat kerstster heeft binnengekregen, neem dan contact op met je dierenarts voor advies.


V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-FEL-0033-2022 - 02/2022

Boehringer Ingelheim