Je kat heeft een geheim leven
Gezondheid en verzorging/april 19

Buiten rondzwerven, jagen, en zich wassen maken deel uit van de leefwijze van katten. Dit natuurlijk gedrag bevordert de besmetting met verschillende soorten inwendige parasieten, maar ook met vlooien en teken.

Ze jaagt: bescherm haar tegen lintwormen en rondwormen

Zelfs wanneer ze voldoende gevoed worden gaan katten die buiten kunnen op jacht naar muizen of andere kleine prooidieren zoals vogels of zelfs huisjesslakken of naaktslakken. Knaagdieren kunnen drager zijn van lintwormen. Huisjesslakken of naaktslakken kunnen dan weer rondwormen overbrengen, zoals de longworm. Een vogel kan zich besmetten door opname van een besmette slak, welke op zijn beurt een favoriet hapje is voor uw huiskat.

Ze gaat buiten: bescherm haar tegen vlooien, teken en talrijke soorten wormen

Katten zijn nachtdieren. Ze houden ervan om ‘s nachts rond te dwalen in hun onmiddellijke omgeving. Andere katten die in de omgeving leven kunnen een besmettingsbron vormen van zowel uitwendige als verschillende soorten inwendige parasieten*.

* rondwormen van het maagdarmstelsel, blaaswormen, longwormen en lintwormen

Ze wast zich : bescherm haar tegen lintworm

Vlooien zijn de tussengastheer voor een lintworm, dipylidium caninum. Katten raken besmet wanneer ze hun vacht verzorgen en zo geïnfesteerde vlooien oplikken. De overdracht van deze worm door vlooien is een belangrijke besmettingsroute, want katten zijn gedurende meer dan 50% van hun tijd bezig met zich te wassen.

Boehringer Ingelheim