Maand van de Oudere Kat 2022
Gezondheid en verzorging/februari 22

Maand van de Oudere Kat 2022

Oktober is de Maand van de Oudere Kat. Katten vanaf 7 jaar verdienen extra aandacht, omdat zij een hoger risico lopen op ouderdomsklachten en ziektes. Denk bijvoorbeeld aan artrose, nierziekte of suikerziekte. Een kat kan heel goed verbergen dat hij ergens last van heeft en juist daarom is oplettendheid nodig. Veel dierenartspraktijken in België doen mee aan de Maand van de Oudere Kat. Ze bieden een laagdrempelige en eenvoudige gezondheidscontrole aan voor je kat. Zo kun je op tijd ontdekken of jouw kat gezond is.

Acties voor de controle van jouw kat

Van 1 tot en met 31 oktober zijn er bij deelnemende dierenartspraktijken verschillende acties rondom de gezondheidscontrole van jouw kat. Wil jij hier gebruik van maken? Bekijk dan de deelnemende praktijken en plan direct een afspraak!

Katten verbergen hun pijn

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar katten zijn van nature zo aangelegd dat zij pijn maskeren. De reden is dat zij niet zwak willen overkomen. Dan zijn zij namelijk minder goed in staat om hun territorium af te bakenen. Tegelijkertijd hebben 2 op de 3 katten ouder dan 7 jaar pijn door artrose. Je wilt natuurlijk weten of jouw kat dat ook heeft, zodat je hem daarbij kunt helpen. Gelukkig kan het kattengedrag uitsluitsel geven. Katten die pijn hebben, zijn geneigd om veel rustiger of juist heel druk te worden. Ze kunnen gaan krabben of blazen, terwijl dat niet hun gewone gedrag is. Verder vertelt de lichaamshouding veel over mogelijke pijn bij katten. Daaraan kun je herkennen of zij acute of chronische pijn hebben.

Jaarlijkse gezondheidscontrole voor oudere katten

Katten hoeven trouwens geen zichtbare pijn te hebben om iets te mankeren. Zeker als zij de leeftijd van 7 jaar zijn gepasseerd, vallen ze binnen de categorie ‘ouder’ en hebben ze een grotere kans op onder meer progressieve ziektes. Een voorbeeld is chronische nierziekte; 1 op de 3 oudere katten heeft chronische nierziekte en deze aandoening wordt door de tijd heen telkens erger voor je kat. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole bij de dierenarts kan zo’n ernstige ziekte tijdig worden ontdekt. Hoe eerder je erachter komt dat je kat dit heeft, hoe beter ermee om kan worden gegaan en hoe langer je kat nog zo comfortabel mogelijk kan leven. Een regelmatige controle van je kat is daarom aan te raden. Vanaf 11 jaar is het advies om 2 keer per jaar met je kat naar de dierenarts te gaan. Vanaf 15 jaar is dit 4 keer per jaar

Tips voor dierenartsbezoek

Heeft jouw kat een hekel aan de dierenarts? Of slaat hij op de vlucht als hij alleen al het reismandje ziet? Wij geven je graag een aantal tips, zodat je tóch naar de dierenarts kunt gaan. Daar is jouw kat immers het meest mee geholpen!

  • Train je kat, zodat hij niet meteen in paniek raakt als hij het mandje ziet. Zet de mand een tijdje in de woonkamer met een kussentje of dekentje erin. Zo ziet je kat het na verloop van tijd als slaapplek en niet als signaal voor de dierenarts.
  • Gebruik een kunststof mand waar het deksel helemaal vanaf kan. Of een andere reismand waar je je kat makkelijk in en uit kan halen.
  • Blijf in de auto zitten wachten, als jouw kat moeite heeft met andere dieren. Zet je kat sowieso niet op de grond in de wachtkamer maar op een stoel naast je of op je schoot. Zo krijgt hij het overzicht dat hij nodig heeft.
  • Zorg dat je zelf rustig bent en beloon je kat als hij zich goed gedraagt.

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-FEL-0031-2022 - 02/2022


Boehringer Ingelheim