Ik vaccineer mijn kat
Vaccineren/augustus 22

Vaccineren, een verantwoorde manier om je eigen kat én de andere katten in de buurt te beschermen tegen enkele zeer besmettelijke en zelfs dodelijke ziekten.


Tegen welke gevaarlijke ziekten kun je je kat laten vaccineren?

NIESZIEKTE

Niesziekte is een aandoening aan de bovenste luchtwegen. Symptomen zijn snotteren, hoesten, bindvliesontsteking en soms mondzweren. Besmetting gebeurt via uitscheidingen uit de luchtwegen.

Niesziekte is een zeer besmettelijke ziekte.

De grote boosdoeners zijn twee virussen: felien herpesvirus en felien calicivirus.

KATTENZIEKTE

Kattenziekte (ook wel feline panleukopenie of parvovirus) is een zeer ernstige ziekte. Ze veroorzaakt diarree, braken, verhoogde temperatuur en zelfs plots overlijden zonder symptomen.

Het agens van deze ziekte is zeer resistent.

Dit virus kan dan ook maanden buiten het kattenlichaam overleven. Vandaar dat je viervoeter besmet of ziek kan worden zonder contact te hebben met soortgenoten.

LEUKOSE

Leukose is een ernstige ziekte.

De ziekte wordt verspreid door het FeLV-virus dat katten vooral via direct contact (likken of bijten) op elkaar overdragen. Na enkele maanden of jaren krijgt de kat diverse aandoeningen, zoals bloedarmoede, bloedcelkanker (leukemie, lymfosarcoom) en een verminderde immuniteit waardoor ze vatbaarder wordt voor andere infecties.

Deze ziekte kan dodelijk zijn.

HONDSDOLHEID

Hondsdolheid (of rabiës) is een dodelijke ziekte die van dier op mens overdraagbaar is.

Het virus wordt doorgegeven via de mond of de klauwen. Vaccinatie tegen hondsdolheid is verplicht in bepaalde niet-rabiësvrije landen en bij heel wat grensovergangen. Vraag je dierenarts naar de wettelijke voorschriften.

CHLAMYDIA

Chlamydia komt vooral voor in grote kattenpopulaties.

De ziekte is te wijten aan een bacterie (Chlamydia felis) die leidt tot ernstige bindvliesontsteking. De bacterie is overdraagbaar via direct en nauw contact met een besmette kat.

Een gezond dier op basis zijn levensstijl tegen bepaalde ziektes vaccineren zorgt voor een effectieve en veilige bescherming. Daarom is een consultatie essentieel. De dierenarts evalueert eerst de algemene toestand en de levensstijl van de patiënt en bepaalt op basis daarvan een vaccinatieprotocol op maat.

Wanneer je bij je dierenarts een afspraak maakt voor een vaccinatie, dan zal die eerst de algemene gezondheid van je kat controleren. Pas daarna wordt je kat gevaccineerd.

Mijn kat in alle rust naar de dierenarts brengen: enkele tips

Beperk de stress bij het gebruik van een reismand:

1 - Laat je kat op voorhand in haar vertrouwde omgeving wennen aan de reismand.

2 - Ziet je kat het niet zitten? Wikkel haar dan in een badhanddoek of een lap stof met haar eigen geur. Plaats de mand met de opening vanboven, zodat ze er makkelijker in kan.

3 - Steek je kat er met haar achterpoten eerst in.

4 - Reinig de reismand grondig na elk gebruik om eventuele stressgeurtjes te verwijderen.

5 - Klik de reismand indien mogelijk vast in de auto, zodat hij niet te veel verschuift en niet kan kantelen.

Stel je kat gerust in de wachtzaal:

1 - Katten zitten graag hoog en droog. Daarom zijn er in bepaalde praktijken speciale wachtplekjes in de hoogte voorzien. Plaats je kat bij voorkeur met zicht naar buiten.

2 - Kan ze niet naar buiten kijken? Bedek de mand dan met een handdoek om stresserende elementen visueel te blokkeren.

3 - Vraag de dierenarts of er exclusieve consultatiemomenten voor katten zijn.

Heb je nog geen dierenarts? Klik hieronder voor een praktijk bij jou in de buurt:

Vind een dierenarts bij mij in de buurt 


V.U..: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-FEL-0119-2022 08/2022

Boehringer Ingelheim