De herfstrui
Vacht/november 19

In de herfst verliezen niet alleen de bomen hun bladeren... maar onze huisdieren ook hun zomervacht! Dankzij de herfstrui ontstaat er plaats voor een dikkere vacht, maar dat kan jammer genoeg gepaard gaan met ernstigere problemen.

Katten likken hun vacht namelijk vaak, enerzijds om zichzelf te verzorgen en anderzijds om hun lichaamstemperatuur te regelen. Hun tong werkt als een kam die de dode haren verwijdert. Tijdens het likken van hun vacht slikken katten veel haren in, die zich in de maag kunnen opstapelen en een haarbal kunnen vormen - met een moeilijk woord ook wel een “trichobezoar” genoemd. Meestal braken katten deze haarballen uit. Ze zijn vaak met voedsel vermengd en lijken door hun vorm en geur soms op ontlasting.

Het gevaar ontstaat wanneer de hoeveelheid ingeslikte haren te groot is, bijvoorbeeld tijdens de rui, omdat deze haarballen dan in de darmen vast kunnen komen te zitten en constipatie of een ernstigere aandoening zoals darmobstructie kunnen veroorzaken. Bij een obstructie zijn de eerste symptomen die je kunt zien overmatige speekselen, braken of een gebrek aan ontlasting. In dit geval is er sprake van een levensbedreigende noodsituatie en moet je onmiddellijk naar de dierenarts!

Het is dus belangrijk om je kat tijdens de ruiperiode extra in het oog te houden, en zeker langharige katten (Maine Coon, Pers ...) omdat zij meer risico lopen.

Hoe voorkom je de vorming van haarballen?

  • Borstel je kat geregeld.
  • Vergeet je kat niet te ontwormen. De aanwezigheid van externe parasieten zoals vlooien moedigt aan om de vacht vaker te likken, waardoor er meer haren ingeslikt worden.
  • Geef je kat vezelrijke kwaliteitsvoeding die een goede darmtransit ondersteunt.
  • Vul de voeding aan met extra essentiële vetzuren. Essentiële vetzuren spelen een cruciale rol voor de kwaliteit van de vacht en huid en worden daarom aanbevolen bij een abnormale of onregelmatige rui. Ze verbeteren de kwaliteit van het haar, maar verminderen ook de haaruitval en beperken zo de gevaren die gepaard gaan met trichobezoars!


E.R. : Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA- BE/GEN-191094 – 12/2019

Boehringer Ingelheim