Een beginnershandleiding om parasieten bij katten te bestrijden
Vlooien en teken/december 21

Welke risico’s lopen katten om besmet te worden met parasieten - en waarom? We spraken met Prof. Donato Traversa – specialist in parasitologie - om antwoorden op deze vragen te krijgen. 

Professor Traversa, allereerst een vraag die veel kattenbezitters hebben: is er een ideaal behandelschema om iedere kat te beschermen tegen parasieten?

Donato Traversa: [lacht] Nee, er is er zeker niet één voor alle katten, maar er is er één voor elke kat. Katten hebben verschillende levensstijlen die van invloed zijn op met welke parasieten ze besmet kunnen worden. Dat betekent dat het risicoprofiel van elke kat uniek is.

 

Dus wat houdt dat in voor de preventie van parasieten?

Voor de eigenaar is het belangrijk om in gesprek te gaan met de dierenarts die ze vertrouwen. Stel je hebt een kat, maar je weet niet hoe je die moet beschermen tegen parasieten, laat je dan adviseren door je dierenarts. Omschrijf de leefomstandigheden en -stijl van je kat. Is je kattenvriend een binnen- of een buitenkat? Is er een hond in huis? Hoe avontuurlijk is je kat - hoe waarschijnlijk is het dat ie op vogels, muizen e.d. jaagt - bijvoorbeeld? Al deze informatie stelt je dierenarts in staat om het risico van je kat te beoordelen en een advies op maat te geven om je kat te beschermen tegen parasieten.

 

Maar vooral: ga regelmatig met je kat naar de dierenarts voor controle. Daarmee bedoel ik 1-4 keer per jaar. Dit zal je niet alleen helpen om parasieten te bestrijden; het zal de algemene preventieve gezondheidszorg verbeteren. Dit omdat katten de neiging hebben om symptomen van mogelijk onderliggende ziekten te verbergen.

 

Hebben zelfs binnenkatten bescherming tegen parasieten nodig?

Dat binnenkatten niet kunnen worden besmet, is een veel voorkomende mythe, die ik zou willen doorbreken. Hoewel hun risicoprofiel verschilt van dat van een buitenkat, kunnen binnenkatten nog steeds last hebben van parasieten, en dit is niet onwaarschijnlijk.

 

Wat is het verschil in risico?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat katten meerdere parasieten tegelijk kunnen huisvesten. Ze kunnen worden besmet met zowel externe parasieten - zoals teken, vlooien en mijten – als met vele soorten interne parasieten, zoals darmwormen. Al deze parasieten kunnen de algemene gezondheid van je kat verzwakken, en sommige parasieten kunnen zelfs grote schade aanrichten.

 

Buitenkatten hebben over het algemeen een hoger risico om de onvrijwillige gastheer van wormen te worden, zowel in de darmen als elders in hun lichaam. Ze kunnen buiten worden blootgesteld aan grond of water dat is verontreinigd met eieren of larven. Hun prooien, zoals knaagdieren en vogels, kunnen een intermediaire of paratenische gastheer zijn voor veel parasieten. Paratenische gastheren zijn dieren waarin de parasiet zich niet volledig kan ontwikkelen, maar besmettelijk blijft voor de uiteindelijke doelgastheer. Intermediaire gastheren zijn anders. Sommige parasieten hebben verschillende gastheren nodig in verschillende ontwikkelingsstadia om zich volledig te ontwikkelen, voordat ze hun uiteindelijke doelgastheer bereiken. En externe parasieten, zoals vlooien, teken en mijten, kunnen meeliften op de kat, terwijl ze de buitenwereld verkennen en andere katten ontmoeten.

 

Hoe kunnen al deze parasieten die buiten worden gevonden van invloed zijn op binnenkatten?

We hadden het net over prooien, wat natuurlijk gedrag is bij alle katten. Kleine dieren zoals knaagdieren kunnen soms het huis binnenkomen zonder dat wij mensen het merken. Of voordat we het door hebben, kan de kat al besmet zijn met parasieten. Als er honden bij de kat wonen of op bezoek komen, kunnen die ook externe en interne parasieten meenemen naar huis.

Een andere onwetende drager van parasieten zijn wij, mensen! Soms raken we besmette oppervlakken aan of gaan we erop staan. Als je je kat rauw of onvoldoende verhit vlees geeft, kan dit ook leiden tot blootstelling. En laten we niet vergeten dat sommige muggen ook parasieten kunnen overbrengen. Het is net zo waarschijnlijk dat ze je kat in huis besmetten als buitenshuis. Dat betekent dat hoewel geen enkel parasietenbestrijdingsadvies exact hetzelfde is, elke kat er één nodig heeft.

 

Als je nog een laatste tip voor katteneigenaren zou hebben om mee naar huis te nemen, wat zou dat dan zijn?

Praat met je dierenarts en vertrouw op hun advies. En doe dat alsjeblieft op tijd. Kittens hebben hun controleafspraak net zo hard nodig als volwassen en oudere katten.

 

Over Prof. Donato Traversa

Prof. Donato Traversa studeerde af met een DVM in 1999 en een doctoraat in veterinaire parasitologie en dierparasitaire ziekten in 2002. In 2004 ontving hij een European Young Scientist Award van de European Federation of Parasitologists en in 2006 het Diploma van het European College of Veterinary Parasitology (DipEVPC, EBVS® European Veterinary Specialist in Parasitology), waarvoor hij jarenlang lid is geweest van de opleidingscommissie. Momenteel is hij hoogleraar veterinaire parasitologie en parasitaire ziekten van dieren en DVM-programmadirecteur aan de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit van Teramo, Italië.

Metagegevens

• Publicatiedatum: 27 juli

• Kanaal: Global MyBI, tag het ook zodat het zichtbaar is op het AH-kanaal

• Auteur: Marisa Lehn, Animal Health Communications

• Auteursrecht: Cristiano Papeschi, Canva.com

• Contactpersoon: Marielle Servonnet

Boehringer Ingelheim