Babesiosis: ken jij de risico’s?
Vlooien en teken/november 20

Je zal misschien wel al weten dat teken in België onze geliefde huisdieren kunnen besmetten met vervelende ziekten, zoals de ziekte van Lyme. Onder bepaalde voorwaarden kan je je dier mee op reis nemen naar het buitenland. Dat is leuk, maar dat betekent ook dat je dier daar in aanraking kan komen met andere, exotische parasieten die andere infecties kunnen overdragen.

Zo kunnen teken zich in het buitenland aan je dier vasthechten en helemaal mee naar huis reizen. Ook al vinden ze ons koude, natte klimaat niet zo geweldig, toch slagen die sluwe teken erin om bij ons te overleven. Zo worden ze veel meer dan gewoon een last voor je dier: ze kunnen levensbedreigende exotische infecties met zich meedragen zoals babesiosis, een ziekte veroorzaakt door de bloedparasiet, babesia species pluralis.

Een Babesia is een protozoaïre parasiet (vergelijkbaar met de parasiet die malaria veroorzaakt) die flink tekeer kan gaan: zodra het in je dier binnendringt, begint het onmiddellijk de rode bloedcellen van je hond of kat aan te vallen! Klinkt eng, en dat is het ook. Babesiosis kan je viervoetige vriend behoorlijk ziek maken en kan zelfs fataal zijn!

Hoe weet ik of mijn dier babesiosis heeft?

Het is van vitaal belang dat je weet welke symptomen babesiosis veroorzaakt, omdat een snelle behandeling het leven van je dier kan redden. Er zijn verschillende soorten babesia, die elk een specifieke gastheer hebben. De meest voorkomende soort in Europa is Babesia canis, die honden treft, maar andere zeldzamere soorten kunnen katten of mensen treffen. Bij honden kan de ziekte verschillende symptomen veroorzaken, in ernst variërend van een ernstige shock tot milde of intermitterende verschijnselen, zoals:

  • Zwakte en verlies van energie
  • Koorts
  • Verlies van eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Geelzucht
  • Rood gekleurde urine (roestkleurige urine)
  • Snelle ademhaling
  • Verhoogde hartslag

Als je bezorgd bent dat je dier mogelijk babesiosis kan hebben, raadpleeg dan onmiddellijk je dierenarts. De dokter kan een bloedstaal nemen en laten controleren op de aanwezigheid van deze vervelende parasiet. Wordt dit bevestigd, dan kan je viervoeter de behandeling krijgen die hij nodig heeft.

Mijn huisdier is nog nooit naar het buitenland gereisd. Loopt het dan nog gevaar?

Jammer genoeg wel. Door de teken die uit het buitenland naar hier meereizen lopen alle dieren nu gevaar. Er zijn al verschillende gevallen vastgesteld bij dieren die nooit naar het buitenland gegaan zijn.

Hoe kan ik mijn dier beschermen tegen een besmetting met babesiosis?

  • Controleer je huisdier regelmatig op teken na een wandeling, bij de terugkeer uit een kennel of als je naar het buitenland bent geweest. Besteed extra aandacht aan plaatsen waar teken graag zitten, zoals de kop, oren, gezicht, poten, nek, lies en oksels.
  • Verwijder teken zo snel mogelijk met een tekentang en doe de teek in een afsluitbaar plastic zakje.

Houd je dier en familie dus veilig en pas op voor babesiosis, want deze door teken overgedragen ziekte gaat waarschijnlijk aanwezig blijven!

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0114-2020 – 11/2020

Boehringer Ingelheim