Is je dier gewoon vermoeid, of is het misschien besmet met een door teken overgedragen ziekte?
Vlooien en teken/november 20

Teken zijn op dit moment het meest actief en kunnen op de loer liggen in je tuin, in het park, in het bos en zelfs in de stad - nergens is het veilig! Deze bloedzuigende parasieten zijn niet gewoon eng: terwijl ze zich aan je dier (of jou!) voeden kunnen ze je viervoeter (of jou) ook besmetten met vervelende door teken overgedragen ziekten, zoals de ziekte van Lyme.

De ziekte van Lyme is een ernstige aandoening die in België voorkomt en kan een chronische ziekte worden indien niet behandeld. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi en kan mensen, honden (hoewel dit minder vaak voorkomt) en in zeldzame gevallen ook katten treffen. Je hond (of jij) kan door teken ook met andere ziekten besmet worden, zoals anaplasmose, rickettsiose en tekenencefalitis.

Teken kunnen drager van deze ziekten worden door zich te voeden met het bloed van besmette dieren, die voor veel infecties als reservoir fungeren. Zorgwekkend genoeg is de meest voorkomende tekensoort die bij onze huisdieren wordt aangetroffen (de schapenteek of Ixodes ricinus) de belangrijkste drager van deze ziekten. Mensen moeten ook op hun hoede zijn, want deze teek kan zich ook aan ons hechten en ons besmetten. Opletten dus!

Hoe weet je of je dier aan een door teken overgedragen ziekte lijdt?

Mensen krijgen vaak een uitslag als vroegtijdig waarschuwingsteken, maar onze harige vrienden helaas niet. De vroegste symptomen bij huisdieren zijn meestal minder specifiek en omvatten: verlies van eetlust, vermoeidheid, gebrek aan energie en soms kreupelheid. Door teken overgedragen ziekten veroorzaken in principe griepachtige symptomen, kunnen je huisdier zich erg slap laten voelen en kunnen ook koorts veroorzaken.

Als je dus merkt dat je viervoeter plots meer vermoeid lijkt dan normaal of als hij een van de andere symptomen vertoont, laat je dier dan zo snel mogelijk door je dierenarts controleren. Zelfs als je nooit een teek op je huisdier aangetroffen hebt, is het mogelijk dat de teek alweer losgelaten heeft omdat ze volgezogen was, maar wel een vervelende infectie heeft achtergelaten.

Preventie is essentieel!

Het is van vitaal belang dat jij als huisdiereigenaar actie onderneemt tegen teken om je viervoetige vrienden te beschermen tegen door teken overgedragen infecties. Om je te helpen geven we onze 3 beste tips tegen teken:

1.      Controleer je viervoetige vriend na elke wandeling van neus tot staart. Besteed daarbij extra aandacht aan de plaatsen waar teken graag zitten, zoals het hoofd, de oren, nek, poten, oksels en liezen. Vergeet zeker ook niet jezelf te controleren!

2.      Als je een teek op je huisdier aantreft, verwijder die dan zo snel mogelijk met een tekentang. De kans dat een teek je huisdier besmet is groter als die zich langer dan 24 uur aan je dier kan vasthechten!

3.      Knijp, doorprik of verbrand nooit een teek die aan je huisdier vastgehecht is, want dit kan de kans vergroten dat ze je dier met een meegedragen infectie besmet. Gebruik ook geen alcohol om de teek te verdoven.


*ESCCAP, Teken: informatie voor diereneigenaars, Fact Sheet 2 V001, 2011

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0113-2020 – 11/2020

Boehringer Ingelheim